Kongatja a vészharangot a Nokia

A finn Nokia csütörtökön egy hónapon belül immár másodszor rontotta le mobiltelefon üzletágának negyedéves kilátásait.

A globális recesszió következményeként az emberek nem cserélik le félévente a mobiljukat, ezért 2009-ben tovább romolhat az üzletmenet. A Nokia legújabb becslése szerint a világpiacon jövőre az ideinél öt százalékkal kevesebb készüléket vesznek majd az emberek. Ez éles trendfordulót feltételez, hiszen eddig – 2001 kivételével – mindig tíz százalékot meghaladó mértékben bővült a globális piac.

Érdekesség, hogy a helsinki tőzsdén jegyzett Nokia részvényárfolyama pozitívan, 3,65 százalékos erősödéssel reagált a rossz hírre, aminek az a magyarázata, hogy az elemzők, befektetők még ennél is drasztikusabb jövő évi forgalomcsökkenést vizionáltak. Ugyanakkor a finn FIM brókercég elemzője szerint a Nokia még 2009. január 22-e előtt, az éves közgyűlést megelőzően – ismét csökkenteni fogja az idei évre szóló előrejelzését, mert a globális piacon várt 330 millió telefon eladása az utolsó három hónap alatt – Michael Schroder szerint – illúziószámba megy.

Az igazán tragikus a mobilcégek számára az, hogy a fejlődő országokban, azaz a legdinamikusabban növekvő piacaikon esik majd vissza az értékesítés, pedig ezek eddig viszonylag immunisak voltak a fejlett országokat sújtó folyamatokkal szemben.
A hálózatépítésben sem hoz rekordot a 2009-es esztendő: a Nokia Siemens Networks, a finn-német közös vállalat euróban mért árbevételében öt százalékos visszaesést várható jövőre - írja a Reuters.

Ami a piaci tortát illeti, a Nokia azt is közölte: nem biztos, hogy meg tudja tartani a 38 százalékos részesedését az év végére. Az elemzők szerint a Nokia még mindig jó helyzetben van – kisebb piaci vetélytársaihoz képest mindenképpen. A fő riválisok közül a világ ötödik és hatodik legnagyobb gyártója, az LG Electronics és a Blackberry készülékről ismert Research in Motion (RIM) már szerdán közölte, hogy nyeresége a reméltnél kisebb lesz az idén. Hasonló bejeletést várnak a napokban a Motorolától és a Sony Ericssontól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.