Koncentrálódik a cégtemető-piac

2010 óta ugyan visszaesett a több száz vagy akár ezer cégnek "otthont adó" hazai címek száma, de a megmaradók egyre aktívabbak. Ez az Opten szerint az ilyen - visszaélésekre is lehetőséget nyújtó - szolgáltatók koncentrálódására utal. Egy Podmaniczky utcai társasházi lakásban már vagy 1800 társaság húzza meg magát.

2010 óta jelentősen visszaesett az úgynevezett cégtemetők, vagyis a több száz vagy akár több ezer magyar cég székhelyeként azonosítható címek száma - közölte az Opten annak kapcsán, hogy a NAV az eddigi legnagyobb gazdasági bűncselekményt leplezte le egy egri cégtemetőből indult bűnbanda elfogásával.

2010-ben még közel 14 ezer címen volt tíz vagy több cég bejegyezve. Ez a szám mára alig több mint 7 ezerre csökkent. Ugyanakkor egyfajta tömörödés is kialakult a „címpiacon”: egy Podmaniczky utcai budapesti címet például több mint 1800 vállalat választott székhelyéül az elmúlt három évben. A tíz legfrekventáltabb címen közel 11 ezer cég zsúfolódik össze. Ez arra utal, hogy egyfajta bejáratott út alakult ki a gyorsított cégalapításra, ami elősegíti a kényszervállalkozások terjedését, a cégstruktúra további bonyolítását, valamint azt, hogy elfedjék a gazdasági működést a hatóságok elől.

A NAV által lebuktatott bandának helyt adó Egert a céginformációs szolgáltató címkapcsolati hálója az ilyen "cégtemetőktől" kevéssé fertőzött városnak mutatja. A legnépszerűbb címen is „csak” 27 átlagos vállalat található.

Cégtemetőről akkor beszélünk, ha bejáratott módon szüntetik meg a vállalatokat, mentesítve a valódi tulajdonosokat és ügyvezetőket korábbi tevékenységük felelőssége alól. Ilyenkor jellemzően adóhátralékot és kifizetetlen számlákat felhalmozó cégeket vesznek át, és ezek megfizetése nélkül „menedzselik le” a cég megszűnését. A folyamat általában a cég többlépcsős – lenyomozhatatlan külföldi vagy hajléktalan hazai magánszemélynek történő – eladásával kezdődik, majd a papírok és pecsétek elégetése következik. A cégtemetőkre jellemző, hogy egyes címek, magánszemélyek újra és újra előkerülnek akár több száz felszámolásközeli cég esetében is.

Ilyen cégek környékén gyakran bukkannak fel cégjegyzéstől eltiltott személyek, ukrán tulajdonosok, felszámolt és felszámolás alatt álló vállalatok, általában alig néhány személy vagy cím köré csoportosulva. A frekventált egri címekből kiindulva az Opten címkapcsolati hálóját elemezve néhány lépésben azonosítható számos cégvezetéstől eltiltott magánszemély, illetve e személyek cím- és tulajdonosi kapcsolatai.

Ezeket egy gyakorlott NAV-ellenőr azonnal cégtemetőként azonosíthatja és ellenőrzés alá vonhatja: az adatbázisokban kutatva pillanatok alatt el lehet különíteni az irodaházakat, ipari parkokat és a székhelyszolgáltatókat a cégtemetőktől, bár átfedések és határesetek is adódhatnak: irodaházak, ipari parkok is búvóhelyet nyújthatnak.

Az Opten leszögezi, létezhetnek olyan esetek, amikor a székhelyszolgáltatás gazdaságilag is indokolt, mint például amikor egy településen alacsony az iparűzési adó. Ugyanakkor a székhelyszolgáltatók tevékenységükkel szürkegazdasági folyamatok melegágyává is válhatnak - teszik hozzá. Azt a gyanút, hogy ilyenkor a szolgáltató nem jóhiszeműen jár el, a hatóságoknak kell bizonyítaniuk.

A statisztikák szerint a tömegesen használt címekre bejegyzett vállalatok 40 százalékkal kockázatosabbak, mint amikor a címen csak egy-két cég található. A céginformációs szolgáltató úgy véli, a cégjegyzéstől eltiltott magánszemélyek nyilvántartása, az egyórás elektronikus cégbejegyzés eltörlése, az adóregisztrációs eljárás vagy a kényszertörlési eljárás bevezetése javított a helyzeten. Újabb mérföldkő lehet a kft.-k minimális törzstőkéjének 2014 márciusától várható megemelése - közli az Opten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.