Kompromisszumos kormánypárti igen a vasárnapi zárvatartásra

Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága tárgykörbe vette a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) javaslatát a vasárnapi munkavégzés korlátozásáról.

Az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága hétfőn ellenszavazat nélkül tárgykörbe vette a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) decemberben ismét - korábbi ciklusban már kétszer, a választások óta először - benyújtott javaslatát a vasárnapi munkavégzés korlátozásáról.

A bizottság nem szavazott ugyanakkor a javaslat általános vitára történő alkalmasságáról. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára, Szatmáry Kristóf elmondta, hogy a házszabály szerint a kormánynak ezen a ponton nem kell véleményt nyilvánítania, ugyanakkor a kormányoldal jelenleg azért is tartózkodik ettől, mivel hiányoznak azok a háttérszámítások, elemzések, hogy pontosan milyen gazdasági, társadalmi hatása lenne a javaslatnak.

Szatmáry Kristóf lapunknak elmondta: úgy tervezik, hogy a tavaszi ülésszak alatt elkészítik a tárcánál az erre vonatkozó elemzéseket. Ugyanakkor az a tárca jelenleg is formálódó elképzelése, hogy egy ilyen intézkedésnek - a vasárnapi munkavégzés korlátozásának - valami ellentételezése - a családok számára vasárnapra szabadidős egyéb kulturális tevékenység kialakítása kell, hogy legyen.

Mint ismeretes, a KDNP decemberben benyújtott javaslata szigorúan korlátozná a vasárnapi munkavégzést, így ilyenkor csak a társadalmi működés szempontjából elengedhetetlen, életvédelmi, a dolgozók pihenését szolgáló sport és kulturális tevékenységet folytató szolgáltatásoknál folyhat munka. A javaslat a tilalom alól a 280 négyzetméternél kisebb üzletek számára egész évben, míg az ennél nagyobb üzleteknek, áruházláncoknak évi tizenkét alkalommal adna felmentést.

A bizottság ülésén helyet foglaló gazdasági érdekvédelmi szervezetek ezúttal is elmondták: szerintük a KDNP javaslata 30-35 ezer munkahely megszűnését eredményezné, illetve több százmillió forintos adóbevétel-csökkentést az államnak.

Az előterjesztő KDNP-s képviselők szerint ellenben a vasárnapi munkavégzés korlátozásának össztársadalmi hatása nagyon is pozitív lenne, továbbá a kis és középvállalkozásokat élénkítené, így könnyen lehet, hogy ezekből a vállalkozások kapcsán több munkahely is létesülhetne.

 

 

Vasárnapi nyitvatartás - Ez zavarja a KDNP képviselőit
2010. december 9. Boltok nyitvatartása illusztráció. Vasárnapi nyitvatartás. Fotó: Bócsi Krisztián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.