Komótosan kúszik felfelé az infláció

Az e heti makrogazdasági naptár legfontosabb adatát, a hazai infláció augusztusi alakulását csütörtökön teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Dunai Gábor, az OTP elemzési központjának munkatársa szerint 0,2 százalékra gyorsulhatott az éves árváltozás, a piaci konszenzus ennél magasabb, 0,3 százalékos indexet ígér.

Azaz, folytatódik a fogyasztói árindex komótos felfelé araszolása a jegybanki 3 százalékos inflációs cél irányába, ám ennek megközelítése legfeljebb 2015 második felében válhat realitássá. Az biztos, hogy az év közepét jellemző negatív inflációs mutatóknak egyszer, s talán mindenkorra búcsút vehetünk.

S hogy az elrugaszkodás a nullás szinttől mennyire lesz dinamikus, arra fontos jelzésként szolgál majd az élelmiszerek áralakulása: mivel augusztusban a termékek nagy részénél már az adott évi termés jelenik meg az inflációs kosárban, a nyár végi és ősz eleji inflációból előremutató következtetéseket lehet levonni a következő évi termésig várható élelmiszerár apályára vonatkozóan.

Az euróövezeti konjunktúra szilárdságáról vagy törékenységéről ad tájékoztatást a pénteken kijövő ipari termelési adat, amelynek júliusi értéke minimálisan, 0,1 százalékkal haladhatja meg a júniusban mértet. Akkor nem kis megrökönyödésre 0,3 százalékos havi visszaesést mutatott a statisztika. Az eurózóna gazdaságának beindításához sokkal lendületesebben fejlődő ipar szükségeltetik, s hiába teszik magukat oda a németek, ha a periféria országai továbbra is harmatosan teljesítenek.

Ezen a kiegyensúlyozatlanságon segíthet az Európai Központi Bank múlt csütörtöki újabb kamatcsökkentése, s még inkább az eszközfedezetű értékpapírok (TLTRO) októbertől meginduló felvásárlása, ami a likviditás bővítését, a hitelezés felpörgetését célozza. Veseta Nándor szerint Japánra is érdemes lesz figyelni, ott ma közlik a második negyedév végleges GDP-adatát. Az előzetes becslés öt negyedév lendületes növekedése után 0,1 százalékos visszaesést mutatott. Az áprilisi áfaemelés erős fékező hatása tehát érvényesült, de ezen hamar túlléphet a japán gazdaság – véli a Geo Professional portfóliómenedzsere.

A legnagyobb mértékű lazítást a Bank of Japan hajtja végre, ugyanakkor a döntéshozók megerősítették, hogy a piaci várakozásokkal ellentétben nem szükséges a program kibővítése. A jelenlegi eszközökkel elérhetőnek látszik a jegybank által kitűzött kétszázalékos inflációs cél, és az áfaemelés fogyasztásra gyakorolt kedvezőtlen hatása is hamarosan kifut, azaz stabilizálódnak a kedvező folyamatok a világ harmadik legnagyobb gazdaságában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.