Komoly visszaesésre számít a Videoton

Számottevő visszaesést várnak az idei évre Videoton Holding vezetői a válság miatt: darabszámra vetítve akár negyven százalékos csökkenés is elképzelhető, ám a jelenlegi magas euróárfolyam miatt a az árbevétel nem csökken ilyen drasztikus mértékben. A cég menedzsmentje mégis stabil és a jelenleginél erősebb forintot tart kívánatosnak.

A multinacionális cégeknek, nagy márkáknak bérmunkában gyártó és beszállító cégcsoport vezetői szerint az idei évre még mindig nem lehet igazán pontos előrejelzéseket adni, mert az első hónapokban „drasztikusan csökkent" a holdinghoz tartozó cégek rendelésállománya, mivel a megrendelőik „alig gyártattak", lévén a készleteiket árusították ki. Nem adtak újabb megrendeléseket, mert nem látták előre a folyamatokat - hangsúlyozta Lakatos Péter a csoport egyik vezérigazgatója. - A szerencsésebb megrendelőink húsz, mások akár harminc-negyven százalékos lassulást kénytelenek elszenvedni - mondta Sinkó Ottó, vezérigazgató. A válság miatt az árbevételük és a gyártott mennyiség is csökken, de a volumen visszaesése ellenére - csökkenő - nyereséget várnak, így nem változik az a helyzet, hogy a cég holding szinten nettó betétesnek számít. A Videoton - jelenleg - nem tervez elbocsátásokat, de tavaly óta 800 fővel, 7000-re csökkent a dolgozóik száma. Bizonyos cégeiknél bevezették a négynapos munkahetet, amit a dolgozók zokszó nélkül fogadtak el, pedig ez a nettó jövedelmük csökkenésével jár együtt.

Meglévő erőforrásaikból tudják finanszírozni a már rég óta tervezett, de a tervek szerint a jövő hónapban már elinduló ukrajnai befektetésüket: Munkács környékén indítanak üzemet, néhány száz fővel. Jelenleg egy konkrét munkára van szerződésük - amit egy helyi partnercéggel együttműködésben valósítanak meg - de hosszabb távú terveik vannak a keleti szomszédunkban. Hogy mit fognak gyártani, azt a cég vezetői nem kívánták elárulni, ugyanakkor elismerték: Ukrajna kockázatot hordoz, de vállalják.

A cég várakozásai szerint az energiapari területen nem várnak jelentős visszaesést, míg az autógyártók megrendelése a jövőben is csökkenni fog. Az erős forint miatt a tavaly a cég több ügyfelet is elvesztett, míg a mostani forintárfolyam részben kompenzálja ezeket a hatásokat. Ugyanakkor, világítanak rá a cégvezetők, a stabil árfolyam mindennél fontosabb. A feldolgozóiparban érdekelt cégeknek a következtő fél évben valamivel a 300-as szint alatti árfolyam volna kívánatos, míg a következő egy évben fokozatosan csökkenő, 270-280 forint köré beálló szint volna ideális.

Lakatos Péter szerint a hazai feldolgozóipar versenyképességét komolyan befolyásolják a munkára rakódó költségek, s ebben komoly változást kellene elérni, mert a szektorban újra jelentős kapacitás kerül vissza a távol-keletről Európába. Példának hozta fel az iparűzési adót, és a hazau munkajog (szabadság mennyisége, táppénz, stb.) által generált további költségeket. Nagy károkat okoz a feldolgozóipari cégeknek a hazánkkal szemben kialakult bizalomhiány. Egy stabil makrogazdasági helyzet esetén legalább fél évnek kell eltelnie ahhoz, hogy új üzleteket tudjanak kötni külföldi partnerekkel -mutattak rá a cégvezetők.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.