Komoly leépítés tervez a Dunaferr

Mintegy nyolcszáz munkavállaló tevékenységének kiszervezését, ezen belül is a nagy múltú Lőrinci Hengermű bezárását tervezi a vasmű főtulajdonosa.

Mintegy nyolcszáz munkavállaló „tevékenységének kiszervezését”, ezen belül is a Lőrinci Hengermű bezárását tervezi az ISD Dunaferr Zrt. fő tulajdonosa a vállalatnál. A csoportos létszámleépítés tervezetét augusztus 15-én kapták meg véleményezésre az acélműnél működő szakszervezetek és üzemi tanácsok – írta a Dunaújvárosi Hírlap.


A korábban már megjelölt tolmács és fordító szolgáltatáshoz most a létesítményi tűzoltóság és biztonsági diszpécserszolgálat, a kisteherautók és a hozzájuk tartozó gépkocsivezetők, valamint a PR-tevékenység kapcsolódik. Ehhez jön még a Lőrinci Hengermű december elejére tervezett bezárása miatti leépítés. Ez ugyan még nem adná ki a 800 fős elbocsátást, ezt a számot a szakszervezeteknek megküldött terv tartalmazza.

Borbély Zoltán, a ISD Dunaferr vasasszakszakszervezeti és üzemi tanácsi elnöke a Népszabadságnak elmondta, hogy a szakszervezet valóban 15-én kapta meg a legfeljebb 800 fős létszámleépítést is magába foglaló előterjesztést. Erről most, hét elején beszéltek először a munkaadó képviselőivel. Mint megjegyezte: jelezték nem értenek egyet a tervekkel, ám erről egyelőre többet nem kívánt mondani. Ennek oka az – folytatta –, hogy jövő hétfőn újra tárgyalnak a vállalat vezetésével, s ezt követően alakítja ki a központi üzemi tanács és a szakszervezet a hivatalos álláspontját. Ezen felül viszont már most jónéhány kérdést feltettek a tervezett lépésekkel kapcsolatban, amelyekre hétfőn várják a válaszokat.

Az ISD Dunaferr mérlegadatai szerint egyáltalán nem fut jól a vállalat szekere. Az árbevételt a 2010. évi 258 milliárd forintról ugyan sikerül 300,6 milliárd forintra növelni. A probléma viszont az, hogy ezzel együtt a veszteség is emelkedett, ráadásul az előzőnél sokkal negyobb ütemben. A 2010. évi mérleg szerinti eredmény még „csak” -8,4 milliárd forint, ezzel szemben az elmúlt évben -20,3 milliárd veszteség jött össze.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.