Komoly, 150 millió forintos bírságot szabott ki a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank 150 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Kingsbourne Ltd.-t engedély nélkül portfóliókezelésért. A szankciót súlyosbította, hogy a társaság a legális szolgáltatás látszatát a jogszabály szerinti közvetítői listában szereplő társaság igénybe vételével is erősítette.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogelőd felügyeleti hatósága 2012 novemberében piacfelügyeleti eljárást indított, ugyanis a birtokába került iratok alapján a Kingsbourne Ltd. kapcsán felmerült annak a gyanúja: a társaság engedély nélkül végez portfóliókezelésre vonatkozó befektetési szolgáltatási tevékenységet. 

A piacfelügyeleti eljárás során az MNB megállapította: a Kingsbourne a G7 Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft.  közvetítésével „Megbízási Szerződés − Kingsbourne Gold Portfolio” és „Megbízási Szerződés − Kingsbourne Silver Portfolio”  elnevezésű magyar nyelvű megbízási szerződéseket kötött. Ezek alapján egyrészt azt vállalta, hogy a szerződött befektetők részéről a rendelkezésére bocsátott pénzeszközöket befekteti, másrészt  pedig azt, hogy a befektetők számára folyamatosan befektetési döntéseket hoz.

A Kingsbourne Ltd. a szerződésekben meghatározott tevékenysége keretében ügyfelei pénzét  pénzügyi eszközökbe fektette, azaz − pénzügyi eszközre vonatkozó rendszeres gazdasági  tevékenysége keretében − engedély nélkül portfóliókezelést végzett.

Az MNB mindezek nyomán felügyeleti honlapján ma közzétett határozatában 150 millió forint  piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Kingsbourne Ltd.-vel szemben. A piacfelügyeleti bírság összegének meghatározásakor a jegybank első sorban arra a körülményre volt tekintettel, hogy az  engedélyköteles portfóliókezelés szabályainak megsértésével a Kingsbourne Ltd. a tőkepiac  biztonságos és zavartalan működésére, a tőkepiac tisztaságára, az engedéllyel működő szervezetekre, azok tagjaira és ügyfélkörére fejtett ki negatív hatást.

Az MNB súlyosító körülményként értékelte, hogy a társaság jogszabálysértő tevékenységét  rendszeresen végezte, illetve, hogy professzionális, engedéllyel rendelkező piaci szereplő látszatát  keltette. Szintén súlyosító körülménynek számított, hogy a Kingsbourne Ltd. a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, s az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény portfóliókezelésre vonatkozó szabályai megtartásának látszatát keltette, és  tevékenysége során az MNB-nek a vonatkozó közvetítőkről vezetett nyilvántartásában szereplő társaságot vett igénybe közvetítőként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.