Komoly profitcsökkenés a Richternél

Jelenősen visszaesett a a Richter Gedeon Nyrt. harmadik negyedévi üzemi eredménye. A csökkenés forintban 37,6 százalékos, míg euróban 40,1 százalékos volt – mondta Bogsch Erik, a vállalat vezérigazgatója a ma reggeli sajtótájékoztatón. Az árbevétel sem alakult a legszebben a szeptember végi időszakig, hiszen míg forintban mérve még 1,2 százalékkal növekedett, addig euróban kifejezve már 2,8 százalékkal mérséklődött az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Ehhez azért hozzátartozik, hogy a bázisidőszakhoz képest a forint euróhoz viszonyított árfolyama 4,2 százalékkal, míg az orosz rubel közösségi valutához mért értéke 15,6 százalékkal csökkent.

Az összes árbevétel egyébként a tavalyi 260,4 milliárd forintról 263,6 milliárd forintra emelkedett. Az adózott eredmény sem alakult a sokkal jobban, hiszen a utóbbi a 2013. évi 39,6 milliárd forintról 28,8 milliárd forintra esett, ami több mint 27 százalékos süllyedés. Ebben nagy szerepe van a már említett kedvezőtlen árfolyamváltozásnak.

Euróban egyébként az árbevétel is süllyedt 878,5 millióról 853,6 millióra. A vezérigazgató viszont hangsúlyozta az euróban mért csoport szintű visszaesés ellenére, számos kiemelt régióban növekedést tudtak elérni. Így az Európai Unióban, a Egyesült Államokban, Kínában és a latin-amerikai régióban is. A cég piacát tekintve a legjelentősebb változás, hogy az árbevételen belül Oroszország jelentős, 28 százalékos súlya 24 százalékra mérséklődött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.