Költségvetés: tovább titkolódzik a kormány

Maradt az éves terv felett a hiány, megint nem hozta nyilvánosságra a részletes költségvetési számokat a kormány. A nemzetgazdasági tárca a szeptemberi friss adatok közlésekor sem árulta el, miként alakultak a kiadások és a bevételek a kilencedik hónapban. Az új gyakorlatot augusztus óta folytatják, akkor lépte át a deficit az egész évre tervezett szintet.

Az államháztartás központi alrendszerének 2013. szeptember havi többlete 12,1 milliárd forint volt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn délután. A tárca – az augusztusihoz hasonlóan – megint nem hozta nyilvánosságra a bevételek és a kiadások alakulását, megnehezítve ezzel az elemzést. 

A költségvetési jelentésekben az eltérő kommunikáció mindig érdekes: a kormányzat ugyanis ilyenkor nemcsak az állampolgároknak jelenti az aktuális helyzetet, hanem a befektetőknek is. Utóbbiakkal nem igazán szokás packázni, ha megszoktak egy tájékoztatási típust, akkor ragaszkodnak is hozzá. Augusztusban viszont megváltozott ez a rend, és az új formátumban néhány főszám közlése elmaradt.

Volt viszont kis videó, és előrejelzés, amelyben az NGM többször hangsúlyozta, hogy a hiány biztosan három százalék alatt lesz, mert az év végén jönnek a többletek (ez most is szerepel az anyagban).

A központi alrendszereknél egyébként épp augusztusban lépte át az egész évre tervezett szintet a deficit. A mostani többlettel a hiány még mindig az eredetileg tervezett szint felett van, de ez nem lesz mindig így. A többletbevételeken kívül sokat segít ezen a büdzsé hatodik módosítása, amely 1050 milliárd forintra emelte a pénzforgalmi hiánycélt. A hivatalos kommentárok szerint ez az uniós deficitet nem érinti, miután a plusz tőkeemelésként vonal alatti tétel – de így sokkal szebbek lesznek a következő hónapokban a mutatók.

Annak alátámasztására az NGM is készült egyébként, hogy miért sokkal jobb ez a szám, mint a korábbiak. Azt írják például: „Az államháztartás központi alrendszerének 2013. szeptember végi hiánya 949 milliárd forint lett. 2006. I-IX. havi pénzforgalmi hiánya 1456,4 milliárd forint volt, melynek reálértéke – a nominális értéknek az azóta eltelt évek inflációival felszorozva – 2088,5 milliárd forint, azaz több mint 1000 milliárd forinttal kevesebb az idei háromnegyed éves hiány.” Kis utánanézés és számítás után az jön ki, hogy a tavaly ilyenkor mértnél a deficit – persze reálértéken számolva, vagyis inflációval korrigáltan – 400 milliárd forinttal nagyobb volt. A 2010-esnél ugyanakkor 700 milliárddal kisebb, a 2008-asnál viszont megint csak nagyobb az idei: 40 milliárd forinttal. Tényleg 2006-ig kell visszanyulni tehát ahhoz, hogy szép kerek szám jöjjön ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.