Költségvetés: több lett a többlet

Ismét az éves hiánycél alatt van a költségvetési deficit, októberben 61 milliárdos többlet alakult ki, a szeptemberi 12 milliárd után. Már csak két nem túl rossz hónap kell, amire megvan az esély.

Októberben 61,4 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás (központi, vagyis önkormányzatok nélküli) alrendszere. A szeptemberi 12 milliárdos többlet után ez sem meglepő eredmény, az első tízhavi hiány így 887,7 milliárd forint lett. Ez már alatta van az eredeti, 879 milliárdos hiánycélnak. 

A nemzetgazdasági tárca – a kiadási és bevételi számok bemutatását ismét nélkülöző – közleménye  továbbra is csak azt hangsúlyozza, hogy teljesülni fog az idei, GDP-arányosan 3 százalék alatti hiánycél. E szerint a bevételeket növeli decemberben a frekvenciahasználati-jogosultság értékesítéséből származó mintegy 100 milliárd forintos bevétel, az extra pénzügyi tranzakciós illeték második részlete, az az energiaellátók jövedelemadója és a társasági adó előlegének kötelező befizetése is. 

A tárca arról nem szól, hogy a kiadásokat is növelni fogja majd viszont két egyszeri tétel: az MVM és a takarékbank tőkeemelése (összesen 170 milliárd forinttal). Igaz: ez az előzetes vélemény szerint ugyan megnöveli a pénzügyi deficitet (így a tervet is módosították már1050 milliárd forintra), de az uniós 3 százalékos hiánycélt nem kell miatta megváltoztatni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.