Költséges, új szerepet kaphat az Államkincstár

Még ebben a kormányzati ciklusban átvenné a Magyar Államkincstár (MÁK) az önkormányzati számlavezetést a bankoktól. A feladat viszont nem könnyű, és a kincstár sok szempontból nincs felkészülve rá – írja a Világgazdaság.

A kormányzati terv végrehajtása egyáltalán nem egyszerű, a MÁK több szempontból sincs felkészülve arra, hogy közel 3200 település és több megyei önkormányzat folyószámláit vezesse. A legszembetűnőbb hiányosság a megfelelő hálózat hiánya: a MÁK honlapja szerint Budapesten nyolc, vidéken pedig összesen 50 helyszínen vannak irodáik, ám utóbbiaknál a megyeszékhelyeken működő kirendeltségeken kívül csak állampapír-értékesítési pontokról lehet beszélni. Emellett a Kincstár felkészítése milliárdos nagyságrendű informatikai fejlesztést igényelne, a megfelelő szakembergárda felállítása mellett.

A kincstár kizárólagos számlavezetővé előrelépésével természetesen nagyon rosszul járnának az önkormányzati szolgáltatásban érdekelt hitelintézetek, így gyanítható, hogy igyekeznek meggyőzni a kormányt ennek a megoldásnak a hátulütőiről. Az önkormányzati bankpiacon két igazán erős szereplő működik: az egyik az OTP Bank, a másik pedig a takarékszövetkezeti szektor, utóbbi főleg a kisebb településeken erős.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.