Költözniük kell egyes trafikoknak

Költöznie kell több száz trafikosnak, miután egy tavalyi kormányrendelet módosítása kitiltotta őket a hipermarketekből és a benzinkutakról.

Már javában keresik a lehetséges új bolthelyiséget azok a trafikosok, akiket egy tavalyi kormányrendelet-módosítással május 30-tól kitiltanak a 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű eladótérrel rendelkező üzletekből és a benzinkutakról – írja a Világgazdaság mai száma. Nehéz lesz forgalmas helyszínt találni, ugyanis új szabályként dohánybolt nem működhet másik dohánybolt bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül. Ez a már működő trafikokra nem vonatkozik.

Az adóhatóság szerint a dohányboltok távolságát célszerű előzetesen egy gyalogos útvonaltervező program segítségével ellenőrizni. A legrövidebb útvonal ezenkívül saját méréssel is meghatározható.

Kétséges, vagy vitás esetben a hiteles mérést szakértő felkérésével, kirendelésével lehet teljes biztonsággal elvégezni, a vámhatóság vitás helyzetben ezt fogja alkalmazni.

A változtatást, s így sokak költözését az aránytalan forgalomkülönbségekkel magyarázták. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. kimutatása szerint a 6300 dohányboltból, a hipermarketekben, plázákban, benzinkutakon működő 200 dohánybolt a piaci forgalom 17 százalékát lefölözte. Ezzel szemben 2500 trafik a megélhetés határán van.

Gyulay Zsolt, az NDN vezérigazgatója elmondta: a meglévő koncessziós joga mindenkinek megmarad, a zavartalan ellátás biztosított. Már tavaly nyáron erős lobbizás indult be annak érdekében, hogy a nemzeti dohányboltokat kicsalogassák a plázákból.

Ez gyakorlatilag egy újrakezdést jelent. Az elmúlt hónapokban már kialakult egy vásárlói kör, tapasztalatokat szereztek a vásárlói szokásokról. A költözés főleg a nagyvárosi trafikokat érinti, ott pedig már beszűkültek a lehetőségek, a jobb helyeket már régen elfoglalták – mondta lapnak az egyik érintett.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.