Költik az olcsó forintot

A tavalyi első félévhez képest 21 százalékkal emelkedett a külföldiek összes magyarországi fogyasztása 2009 első hat hónapjában - közölte a KSH.

A KSH közleménye szerint a külföldiek összes fogyasztása 544 milliárd forintot tett ki Magyarországon. A külföldre látogató magyarok ugyanekkor 379 milliárd forintot  költöttek, negyedével többet, mint egy évvel korábban. Az időszak végén az utasforgalmi egyenleg 166 milliárd forintot tett ki, ami 16 milliárd forinttal több, mint a tavalyi első félévi adat.

A KSH legutóbbi, az első negyedévről szóló tájékoztatójában azt  közölte, hogy a Magyarországra látogató külföldiek 233 milliárd  forint értékben fogyasztottak 2009 első negyedévében, ami 24  százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A magyar lakosság eközben 2008 hasonló időszakához képest 3  százalékkal kevesebbszer, 3,6 millió alkalommal utazott külföldre,  ahol 170 milliárd forintnak megfelelő összeget költött el.

Az első félévben 17,9 millió külföldi látogatott Magyarországra, 78 százalékuk egy napra. A látogatók száma 5,5 százalékkal  emelkedett, ezen belül az egy napra érkezők száma jóval  dinamikusabban nőtt. A külföldiek összesen 41,1 millió napot  töltöttek Magyarországon, 4 százalékkal többet, mint 2008 első  félévében.

A látogatók döntő részét a vásárlási céllal érkező egynapos  utazók, az átutazók, illetve kisebb részben a többnapos, szabadidős  céllal utazók adták.

A KSH közleményében kiemelte: az adatok értékeléséhez figyelembe  kell venni, hogy az idei első félévben a forint az euróval szemben 16 százalékkal gyengébb volt a 2008. első félévinél, ami hozzájárult az összes és az egy napra jutó fogyasztás értékének alakulásához. A  vásárlási céllal utazók számát növelte az is, hogy Szlovákiában 2009. január 1. óta az euró a hivatalos fizetési eszköz.

A több napra látogatók - akik átlagos tartózkodási ideje 7,1 nap  volt - a legnagyobb számban Németországból és Ausztriából érkeztek.  Mindkét ország esetében enyhén növekedett a látogatószám 2008 azonos  időszakához mérten.

A nem szomszédos országok egynapos utazói jórészt átutaznak  Magyarországon, illetve a Bulgáriából és Franciaországból érkezők  teljes egészében átutazók. A szomszédos országok közül a Romániából  érkezők esetében a legmagasabb az átutazók aránya. Turisztikai  céllal - az érkezések számát tekintve - a legtöbben Ausztriából és Szlovákiából jöttek Magyarországra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.