Köldökzsinórt kap Eger

Rákapcsolódhat az M3-as autópályára Eger: a város és Füzesabony közti útszakasz első ütemét már építik. A közvetlen kapcsolatot jelentő új út teljes átadására még éveket kell várni.

Maklár határában megkezdődött az Eger és Füzesabony közti mintegy 12,6 kilométeres autóút első 2,6 kilométerének építése. A beruházást a Colas Út Zrt. valósíthatja meg – jelentette be Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos. A tervek szerint októberre elkészülő útszakasz munkálataiért a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. 419 millió forintot fizet.

Tervek harminc éve vannak, a Füzesabonyt Egerrel összekötő új út nyomvonalán azonban az első kapavágásokra egészen mostanáig kellett várni – jelentette ki Habis László. Eger polgármestere szerint a városa és az M3-as autópálya között futó útszakasz megépítése egyszerre szolgálja a helyi idegenforgalom és az ipar fejlesztését.

Ezzel együtt az autósok valószínűleg csak évek múlva hajthatnak végig az előzetes számítások szerint összesen kilencmilliárd forintból megépíthető pályán. A NIF legalábbis úgy számol: az Eger közvetlen autópálya-összeköttetését biztosító "köldökzsinór" több ütemben készülhet el. Az első Füzesabonyt köti majd össze Maklárral.

A 2,6 kilométeres útszakasz építése júniusban kezdődött meg. Őszre tervezett átadása után a 3-as főút és Maklár között, a 251-es út nyomvonalán vezető kétszer egy sávon, óránként 90 kilométeres sebességgel lehet majd autózni. Új csomópont nem épül, a 3-as főútnál meglévő körforgalmi csomópont változatlan marad.

A beruházás második ütemében egy Maklárt, Nagytályát és Andornaktályát elkerülő, tíz kilométer hosszú út épül majd. Az irányonként szintén egy sávos úton már óránként 110 kilométeres sebességgel lehet majd robogni.

A NIF közlése szerint a fejlesztés második üteme jelenleg az előkészítés szakaszában van: a megvalósíthatósági tanulmányok készülnek, a jogerős építési és hatósági engedélyek megszerzését már elindították. A tervezést a közbeszerzéssel kiválasztott Uvaterv Zrt. végzi. Az előkészítés előreláthatólag 2013-ban fejeződik be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.