Zuhan az ipari termelés

Októberre padlót fogott a hazai ipar: a KSH adatai szerint mind a termelés, mind a külföldi és a belföldi eladások messze elmaradtak az egy évvel korábbi szinttől. Sok jóra nem számíthatunk a következő hónapokban sem, az új megrendelések drasztikus visszaesést mutatnak és rosszul teljesít az eurózóna ipara is.

Az idei első tíz hónapban a hazai ipari termelés mindössze 1,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának adatát, míg októberben már 7,2 százalékkal csökkent éves összevetésben – derül ki a KSH adataiból. Az export január-októberben 2,9 százalékkal emelkedett, a kilátások azonban nem túl bíztatóak: októberben ugyanis már 8,7 százalékos csökkenést mutatott a tavalyi szinthez képest. Nem sokkal jobb a helyzet idehaza sem: az ipar január–októberi belföldi értékesítése stagnált, októberben azonban már 6,1 százalékkal maradt el a tavalyi azonos időszaktól.

Októberben a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 8,6 százalékkal esett vissza. A szektor legnagyobb exportőrének számító, a kivitel négytizedét adó villamos gép, műszer gyártás exportvolumene pedig 8,9 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari export közel negyedét képviselő járműgyártás kivitele az átlagnál nagyobb mértékben, 12,6 százalékkal esett vissza.  Ezen belül a feldolgozóipar belföldi eladásai az év első tíz hónapjában 2,3 százalékkal, októberben 6,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés több mint tizedét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártása számottevően, 14,6 százalékkal csökkent, nagyrészt az összes értékesítés közel háromnegyedét adó hazai eladások visszaesése következtében. A feldolgozóipari termelés hatodát adó járműgyártás termelése is jelentősen, 12 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari termelés közel harmadát kitevő villamos gép, műszer gyártása 6,2 százalékkal mérséklődött, ehhez elsősorban a külpiaci eladások kedvezőtlen alakulása járult hozzá.

A középtávú kilátások sem kecsegetetnek sok jóval: októberben a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 11,3 százalékos visszaesést mutatott 2007 azonos időszakához viszonyítva. Az új exportrendelések 11,4 százalékkal, az új belföldi rendelések 10,6 százalékkal csökkentek.

Az MTI beszámolója szerint az euróövezetben sem sokkal jobb a helyzet: az ipari termelés októberben 1,2 százalékkal maradt el a szeptemberitől és 5,3 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. (Szeptemberben 2,7 százalékos volt az éves visszaesés.) Az egész EU-ban az ipari termelés októberben szintén 1,2 százalékkal maradt el a szeptemberitől és 5,0 százalékkal az egy évvel korábbitól, míg szeptemberben 2,4 százalékos volt az elmaradás az egy évvel korábbitól.

Drasztikusan romlott a cseh ipar teljesítménye is. A szeptemberi 8,9 százalékos növekedéssel szemben októberben 7,6 százalékkal csökkent a termelés az előző év azonos időszakához képest. A cseh ipar értékesítése 7,9 százalékkal apadt októberben a szeptemberi, 8,3 százalékos többlet után, míg a termelékenység 5,1 százalékkal romlott, szemben a szeptemberi 9,7 százalékos javulással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.