Informátor dobta fel a betonkartellt

A Versenyhivatal 2,7 milliárd forint versenybírságot osztott ki a nyolc transzbeton-gyártóra. A cégek vezetői Ausztriába jártak ki titkos egyeztetésekre.
Súlyos, összesen 2,7 milliárd forintnyi bírságot rótt ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nyolc betongyártó cégre.

A hivatal szerint az érintett cégek - Betonpartner Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Cemex Hungária Építőanyagok Kft., a DBK-Földgép Építési Kft., a Duna-Dráva Cement Kft., az Osteuropäische Zementbeteiligungs AG, a Magyar Betonszövetség „v.a.", a STRABAG Építő Zrt., a Frissbeton Betongyártó és Forgalmazó Kft., valamint a Lasselsberger Hungária Termelő és Kereskedelmi Kft.- 2005 és 2007 között felosztották egymás között az ezer köbméter fölötti, Budapest- környéki transzportbeton.

Így a kartellben részt vettek meghatározták a transzbeton árszintjét, illetve arról is egyeztettek a cégek, hogy kikkel működnek együtt és kikkel nem.

A GVH mindezt a kartell-találkozókon készült táblázatokból, naplófeljegyzésekből tudta bebizonyítani. Eszerint az érintett érintett vállalkozások felsővezetői évente egy alkalommal Magyarországon illetve Ausztriában, a középvezetők pedig havonta többször is egyeztettek a Magyar Betonszövetség irodájában.

A legnagyobb bírságot a Cemex Hungária Kft. kapta, 643,9 millió forintot. A másik nagy bírság az Osteuropäische Zementbeteiligungs-nak jutott, 550 millió forint.

A GVH a Magyar Betonszövetséggel szemben jelképes, 1.000.000 Ft összegű bírságot szabott ki, mivel a szövetség feladata a kartellel összefüggő adminisztratív feladatok ellátására korlátozódott.

A bírság számítása a budapesti és környéki, 1000 köbméter feletti transzportbeton megrendelésekből elért nettó árbevételt tekintette.

A vállalkozások közül a Strabag Építő Zrt. többszörös visszaeső, erre figyelemmel a GVH vele szemben 200 százalékkal növelte a bírság alapösszegét, így a Strabag 428 milliós bírságot kapott.

A GVH munkáját informátor segítette, aki az eljárás alá vontakkal szemben kiszabott bírság egy százalékával megegyező mértékű – 27,9 millió forint informátori díjban részesül.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.