Kódexeket kapnak a lízingcégek is

Saját etikai kódexeket dolgoz ki a Magyar Lízingszövetség. A tagok piaci magatartásának szabályozása mellett a szervezet a banki magatartáskódextől és az ügynökszabályozástól várja az ügyfelek számra nyújtott szolgáltatások színvonalának javulását.

A már meglévő flottafinanszírozási mellé újabb etikai kódexeket is összeállít a Magyar Lízingszövetség az eszköz-, ingatlan- és tehergépjármű finanszírozást nyújtó cégek számára – derül ki a szervezet közleményéből. A szabálygyűjtemények középpontjában az ügyfelek állnak, ennek érdekében a lehető legmagasabb minőségű és legbiztonságosabb szolgáltatás nyújtására kötelezik a lízingcégeket. Tisztességes és felelős üzleti tevékenységet, pénzügyi stabilitást, szakmai felkészültséget, valamint a reklámtevékenység során a valóságnak megfelelő információk közlését írják elő. Panasz esetén a kódex úgynevezett békéltető szolgáltatás kialakítására kötelezi a tagokat, amelynek célja az ügyfelek panaszainak gyors és hatékony megoldása.

Az etikai kódexekkel a szakma által elfogadott és a törvényi szabályozáson túlmutató közös ügyfélkezelési és etikus piaci magatartási normák rögzítése a célunk. A kódex alapelveit betartó lízingcégek használhatják a szövetség minősített védjegyét, ez az ügyfelek számára is megkönnyíti majd a döntést, hogy melyik lízingcéghez forduljanak, ha minőségi kiszolgálást szeretnének - hangsúlyozta Hordós Zoltán, a lízingszövetség elnöke.

Az autófinanszírozási piacon nincs szükség külön kódex kidolgozására, hiszen itt 2009 januárjától a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) vezetői körlevele eleve minimum 20 százalékos önerőt és maximum 96 hónapos futamidőt ír elő gépjármű finanszírozás esetén. Az ajánlás biztonságosabbá teszi a piacot, mivel megszünteti azokat az extrém hitelkonstrukciókat, ahol a hosszú futamidő és a nulla százalékos önrész miatt a hitel összege meghaladta az autó értékét, ezáltal a vásárlók biztonságosabb feltételekkel tudnak gépkocsit finanszíroztatni és nem kell a túlzott eladósodástól tartaniuk – tette hozzá.

A lízingszövetség szakmai véleményezőként vesz részt a készülő, pénzügyi közvetítői tevékenységet szabályozó törvény, valamint a felelős hitelezést szabályozó kódex előkészítésében is. A felelős hitelezést szabályozó kódex a lakossági deviza és forint hitelek esetében állapít meg olyan kereteket, amelyek korlátot szabnak a lakosság túlzott kockázatvállalásának.

A készülő ügynökszabályozás célja a közvetítői tevékenység átláthatóbbá tétele, és a piac megtisztítása a szükséges képzéssel és szakértelemmel nem rendelkező ügynököktől. Nincs még megállapodás a szakma és a Pénzügyminisztérium között arról, hogy az ügynöktörvény egységesen szabályozza a különböző banki, biztosítási és lízingpiaci ügynököket vagy inkább ágazatonkénti szabályozást írjon elő. Ez utóbbi megoldást kezdeményezi többek között a lízingszövetség is.

Véleményünk szerint mindkét kezdeményezés tisztító hatással lesz a piacra és reményeim szerint a piac könnyebb átláthatósága és szigorúbb szabályozásának köszönhetően az ügyfelek tudatosabb döntéseket fognak hozni - mondta Hordós. Ha a PSZÁF képzéshez köti a pénzügyi közvetítői munkát, örömmel veszünk részt a lízing oktatásában – tette hozzá.

Lízingből visszavett autók egy csepeli telepen. Nem csak a kocsit, a hitelt sem könnyű elpasszolni
Lízingből visszavett autók egy csepeli telepen. Nem csak a kocsit, a hitelt sem könnyű elpasszolni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.