Kockázati tőke: legalább valahol az elitben vagyunk

A kockázati és magántőke az elmúlt két évtizedben 420 tranzakció keretében közel 4 milliárd USD befektetéssel segítette a magyar gazdaság fejlődését – állapította meg a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) felmérése.

A kockázati és magántőke az elmúlt két évtizedben 420 tranzakció keretében közel 4 milliárd dollár befektetéssel segítette a magyar gazdaság fejlődését – állapította meg a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület felmérése. A szervezet fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából készítette az összegzést, amely rávilágít, hogy a magyarországi befektetők mintegy 900 millió dollár értékben zártak le magyar befektetéseket. 

Az 1989 és 2010 között eltelt több mint két évtizedet átfogó elemzés 126, a magyar piacon aktív alap befektetéseit vizsgálta. Az adatokat tartalmazó, most megjelent évkönyv szerint ezen alapok (folyóáras adatok alapján) több mint 20 milliárd dollár tőkét kezeltek, melyből magyarországi vállalkozásokba 420 tranzakció keretében közel 3,7 milliárd dollárt fektettek be. A HVCA a két évtized során több mint 180 kiszállás (exit) adatait regisztrálta, melyek könyv szerinti értéke majdnem 900 millió dollárt tett ki.

Az elmúlt húsz évben kifejezetten javult a magyarországi vállalkozások kockázati és magántőkéhez jutási lehetősége, és ez a tendencia várhatóan folytatódik – mondta Bethlen Miklós, a HVCA elnöke. A kockázati és magántőke igen hatékony lehet a pénzügyi válság hatására kialakult forráshiányos helyzet kezelésében és a gazdasági élet fellendítésében. 

A magyarországi kockázati- és magántőkepiac jelentőségét mutatja, hogy a magyar székhelyű vállalatokba történt kockázati- és magántőke-befektetések értékének GDP-hez viszonyított éves aránya alapján Magyarország nemcsak a régión belül, de az Európai Unió tagországai között is igen előkelő helyen szerepel. Karsai Judit, a HVCA Statisztikai Bizottságának elnöke elmondta: a kockázati- és magántőke-befektetések GDP-hez viszonyított értéke a magyar piacon 2002 és 2009 között folyamatosan meghaladta a régióban mért arányt, sőt egy-egy kiugró befektetés révén 2006-ban és 2008-ban messze túlszárnyalta azt. GDP-beli részarányát tekintve a magyar piac Európában 2006-ban az ötödik, 2007-ben a kilencedik, 2008-ban a hatodik, míg 2009-ben a tizedik helyet foglalta el.

Az előkelő helyezés értékelésekor azonban figyelembe kell venni, hogy egy-egy nagy összegű kivásárlás az éves befektetések összesített értékét nagymértékben befolyásolja, miközben a GDP változására nincs ilyen hatással.
Mivel a tőkefelhalmozódás csak a rendszerváltás után indult el Magyarországon, így a hazai kockázati- és magántőkepiac számára elsősorban a külföldi szereplők biztosították a tőkét. A határon túlról érkező kockázati és magántőke az 1990 és 2010 között Magyarországra érkező közvetlen külföldi tőkebefektetéseknek átlagosan a 6 százalékát jelentette. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.