Kockázati tőkével indul az IPR Lengyelországba

Összesen 430 millió forintos kockázati tőkebefektetés után a külföldi piacon szeretne egyre nagyobb teret nyerni a szoftvergazdálkodással foglalkozó, magyar magánszemélyek által alapított IPR-Insights Zrt. – mondta az invesztíció kapcsán tartott sajtótájékoztatón Zsoldos Sándor a vállalat vezérigazgatója. A forrást a Bonitás Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. biztosította a társaság számára, amely révén így kisebbségi tulajdonrészt szerztek. Zsoldos Sándor szavai szerint a szoftvergyártóktól független szoftvergazdálkodás igencsak új terület az informatikában, a nagyobb konkurens amerikai vagy nyugat-európai társaságok is csak egy bő évtizede, velük egy időben indultak.

A tevékenység lényegében azt jelenti, hogy egy közepes vagy nagyvállalat esetében a használt szoftverek számát és működését optimalizálják az elvárt feladatokhoz, s így alakítják ki az ehhez szükséges licencszerződéseket. A vállalatvezető szerint egy 1000 gépet működtető cégnél mintegy 80 ezer szoftvert használnak. Ezek között olyanok is akadnak, amelyeket akár több hónapja el sem indítottak, csupán korábban, egy csomag részeként megvették.

Az IPR vezetője szerint egy ilyen méretű vállalkozásnál az optimalizálás következtében a programok díjain 200-300 millió forintot is lehet spórolni.

A 2002-ben alapított vállalkozás lényegében konkurencia nélküli a hazai piacon, s azért szeretnének mihamarabb a lengyel, a cseh és idővel a török piacon is megjelenni, mert a nyugati konkurensek a kelet-európai régiót még egyáltalán nem fedték le. A céljuk az, hogy Lengyelországban a vélt piac mintegy harmadát, vagyis körülbelül 400 céget megszerezzenek. Így ha a nyugati társaságok idővel megcélozzák ezt a régiót, akkor már meghatározó szereplőként szeretnék velük fölvenni a versenyt. Az IPR-nek tavaly 230 millió forint volt az árbevétele, míg az idei cél 300 millió forint.

Felvetésünkre, hogy miért a kockázati tőketársaságokon keresztüli forrásbevonást választották, úgy válaszoltak: a vállalat ekkora összeget szeretett volna bevonni a terjeszkedéshez, a jelenlegi méret mellett viszont ezt a tőkét ilyen irányból lehetett a legjobb feltételek mellett megszerezni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.