Kockázat nélkül eltűnik a hozam

Új befektetési stratégiákra készteti az embereket az eltűnőben lévő infláció és az annak hatására minimalizálódó kamatok. Érdekesség, hogy az új slágerek, a befektetési és eszközalapok közül a magasabb kockázatúak iránt nőtt meg a legjobban a kereslet.

Az elemzők várakozásai szerint a jegybank akár 2 százalékra is csökkentheti az alapkamatot a következő időszakban, és kamatemelési ciklus 2015 előtt nem várható. Az Európai Központi Bank (EKB) által meghatározott jelenleg 0,25 %-os alapkamat belátható időn belül nullára zuhanhat, sőt, akár negatívba is fordulhat. Mindennek természetes következménye, hogy a befektetések összetétele átalakulóban van, Magyarországon a befektetési és eszközalapok iránti kereslet nőtt meg robbanásszerűen az elmúlt időszakban. Tavaly összességében 35 százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon.

A trend az idén is folytatódik, az alapok mára több mint 5.000 milliárd forintot kezelnek. Az állomány kétharmada még alacsony kockázatú, rohamosan nő azonban a magasabb kockázatú abszolút hozam és származtatott alapok aránya.

– Az emberek jól és logikusan reagálnak a megváltozott körülményekre. Megértették, hogy vége annak a korszaknak, amikor semmit nem kellett tenniük, és magas reálkamatot érhettek el egyszerűen a betétek révén. A magyar befektetők egyre nyitottabbak a kockázatvállalás iránt – mondta Gáti László, az OTP Alapkezelő marketing és értékesítési igazgatója az Aegon Prémium legutóbbi ügyfélklub rendezvényén. Hozzátéve: – Tőkemágnesként most az abszolút hozam alapok viselkednek: néhány év alatt több mint 600 milliárd forint vagyont kezelő alapkategóriává váltak.

Az új trendre az Aegon Prémium Üzletág is reagál: már ebben a hónapban 13 hazai és nemzetközi alapkezelő 35 válogatott alapját kínálják a magasabb hozam érdekében új befektetési területeket keresőknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.