K.O. az inflációnak

Nem tört meg a negatív sorozat: júniusban is az árak csökkenését mérte a Központi Statisztikai Hivatal. Kimutatása szerint a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak, vagyis az áprilisi és májusi -0,1 százalék után júniusban újabb történelmi rekord született.

Ugyanakkor májushoz képest az átlagos árszínvonal 0,1 százalékkal emelkedett, amiben az iraki válság miatt hirtelen megdrágult üzemanyagok és egyes élelmiszerek áremelkedése játszott főszerepet.

Ami a részletes adatokat illeti, a KSH közlése szerint az egy évvel korábbi szinthez képest az élelmiszerárak összességében 1,3 százalékkal csökkentek. Ezen belül csökkent a cukor (17,1 százalék), a liszt (16,3 százalék), az idényáras élelmiszerek (15,6 százalék), az étolaj (10,8 százalék), valamint a péksütemények (3,2 százalék) ára.

Drágult viszont a sajt (9,0 százalék) és a tej (8,5 százalék). A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,7, a szolgáltatásoké 1,3 százalékkal nőtt. Ez utóbbin belül a víz- és a csatorna díja átlagosan 11, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent. Az egyéb cikkek körében áremelkedés történt (0,8 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 0,9 százalékkal nőtt.

A ruházkodási cikkekért 0,9, a tartós fogyasztási cikkekért 0,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (12,3 százalék). Ezen belül a vezetékes gázért 16,9, a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. júniushoz viszonyítva.

Inflációs nyomásról továbbra sem beszélhetünk. Bár a forint év eleje óta gyengül, ennek hatását alig lehet felfedezni az inflációban, ami annak köszönhető, hogy a devizáért importált áruk közül az inflációs kosárban a legnagyobb súllyal szereplő tételek világpiaci ára is csökkent, s ez kiegyenlítette az árfolyamesés okozta veszteséget.

Az élelmiszereknél és főként az energiánál volt ez megfigyelhető, igaz az üzemanyagoknál a június már nem az árzuhanásról szólt, épp ellenkezőleg. Az iraki fejlemények és az izraeli, valamint az ukrajnai feszültségek növekedése a mai 110 dolláros hordónkénti olajárat a szélsőséges esetben 150 dollárig is katapultálhatja. A globális infláció is alacsony szintre rendezkedett be, az euróövezetben például 0,5 százalékos volt májusban.

A historikusan alacsony értékek ellenére sem fenyeget defláció, ezt a Európai Központi Bank részéről Mario Draghi elnök, magyar részről Varga Mihály pénzügyminiszter jelezte többször is. Idehaza tehát a repkedő mínuszok ellenére sem lehet deflációról beszélni, hiszen az olyan egyedi hatásokat, mint a rezsicsökkentést, továbbá az olyan, szeszélyesen változó árú termékeket, mint az üzemanyagok és az idényjellegű élelmiszerek, a számításnál figyelmen kívül hagyó maginfláció értéke az idén az MNB szerint 1,6 százalékos lesz.

Ahogy hullanak ki az egyedi tételek az idő előrehaladtával, úgy emelkedik majd a fogyasztói árindex, de az év átlagában így sem mozdul el a nullaszázalékos szintről. Júliustól az egy évvel korábbi közszolgáltatási rezsicsökkentés, novembertől a 2013 végi energiaár-csökkentés hatása tűnik el, míg októberben a repülőjegyárak ársokkját heveri ki az infláció. Ezen felfelé irányuló egyedi hatásokkal szemben lefelé nyomja az árindexet a trafikrendszer bevezetésekor 4-ről 10 százalékra emelt kiskereskedelmi árrés, továbbá a az őszi hónapokra időzített áram- és távhőárak mérséklése. Az MNB olvasatában más hatások nem rángatják az idén az inflációt.

Elemzők a belső kereslet komolyabb felfutására sem számítanak már az idén, jóllehet a reálkeresetek és a nyugdíjak inflációt bőven meghaladó emelkedése a költekezés irányába hat, a lakosság viszont – a devizahitelek csapdájából szabadulva – most éppen megtakarítás-párti. A fogyasztást inkább a beruházások húzzák, ám ha ősszel a devizahitelesek kimentésének 400-900 milliárd forintra becsült összege – illetve annak egy része – a bankoktól az adósok zsebébe vándorol, az már komolyabb lökést adhat a kiskereskedelmi forgalomnak is.

A külső, elsősorban euróövezeti konjunktúra reméltnél lassabb, döccenőkkel tarkított felfutása sem hoz drámai változást az inflációban. Jövőre viszont már itthon is, külföldön is érződnie kell a kereslet erősödésének, s ennek árfelhajtó hatása a magyar infláción is nyomot hagy: az MNB 2015-ben 2,5 százalékos pénzromlási ütemet jósol, ami még mindig alatta van saját, 3 százaléknál meghúzott inflációs céljánál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.