Kkv-hitelt kapott az MKB

Összesen 100 millió eurós hitelkeretet biztosít az MKB Bank részére az Európai Beruházási Bank (EIB) kis- és középvállalatok, illetőleg közepes méretű társaságok finanszírozására. A forrás az energiával, környezetvédelemmel, infrastruktúrával, tudásalapú gazdasággal, iparral és szolgáltatásokkal összefüggő beruházásokhoz használható fel.

 

Összesen 100 millió euró keretösszegű hitelt nyújt az MKB Banknak az Európai Beruházási Bank (European Investment Bank, EIB). A konstrukció célkeresztjében a 250 főnél kevesebbet alkalmazó kis- és középvállalatok (kkv-k) állnak. 40 millió euró a közepes méretű, 250-3000 főt foglalkoztató társaságok finanszírozására szolgál. A forrás energetikai, környezetvédelmi, infrastrukturális, ipari, továbbá a tudásalapú gazdasággal és a szolgáltatószektorral - például az idegenforgalommal - összefüggő, kisebb tevékenységek hitelezésére fordítható.

Az EIB-hitel része annak a támogatásnak, aminek révén az uniós bank más pénzintézetekkel - így az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal és a Világbankkal - igyekszik segíteni a válság sújtotta közép- és kelet-európai régiót.

Az összességében 24,5 milliárd eurós program részeként az EIB 11 milliárd eurós hozzájárulásra kötelezte el magát, amelynek kiközvetítésében az MKB Bankhoz hasonló banki partnerek közreműködésére számít. A kkv-k hitelhez jutását az EIB az eljárások egyszerűsítésével, valamint a finanszírozásnak az immateriális javakra és a működő tőkére való kiterjesztésével igyekszik megkönnyíteni. Az uniós forrásokból származó, előnyös feltételekkel kínált hitel közvetlen folyósítása révén javul a hitelfelhasználás átláthatósága és hatékonysága is.

A mostani, kedvező feltételekkel kínált konstrukciót megelőzően az EIB két hitelkeretet biztosított az MKB Bank számára kkv-beruházások támogatására, 50 millió euró értékben.

Az Európai Beruházási Bank 1990 óta közel 10,6 milliárd euró hitelt nyújtott Magyarországnak. Ebből 2,7 milliárd eurót fordítottak az olyan méretű cégekre, amelyek a most szóban forgó hitelkeretnek is haszonélvezői.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.