Kivonul Magyarországról a Raiffeisen?

Magyarországi hálózatának eladását tervezi az osztrák Raiffeisen bank. Mint a Wirtschaftsblatt írja, a pénzintézet nagy veszteségekkel küzd, és nem látszik, hogy a helyzet javulna. Vannak máris érdeklődők, állítja a bank szóvívője, de azt nem árulta el, hogy magyar vagy külföldi vevőjelöltekkel tárgyalnak-e.

Karl Sevelda, a Raiffesen International elnöke a lapnak adott interjújában elismerte: Magyarországon az év első felében 83 millió eurós veszteséget szenvedtek. Azzal számolnak, hogy az év végére ez elérheti a 100 milliós nagyságrendet. Nem ez volt az első veszteséges év, 2012-ben 175 millió eurót, előtte pedig 355 milliót veszített a Raiffeisen a magyarországi üzletein. 2009 és 2013 között az összveszteség elérte a 640 milliót. 

Ráadásul a kilátások sem jók, mert a magyarországi bankok újabb terheket kénytelenek elszenvedni, utal a lap a devizahitelesek megsegítésére. Hogy ez mekkora terhet jelent, azt egyelőre nem tudják számszerűsíteni a bankok. 

Nemcsak a Raiffeisen, hanem az Erste is rossz helyzetben van, de a pénzintézet vezetője egyelőre nem gondolkodik a magyar piacról való kivonulásról. "Nincs ajánlatunk a magyar leányvállalatra " – fogalmazott az Erste szóvivője. Hasonlóan nyilatkozott a Bank Austria, amelynek főleg vállalati ügyfelei vannak, ám a másik két bankkal ellentétben idén nyereséges tudott maradni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.