Kivonul az ING alapkezelője

Szinte teljes titokban szünteti be magyarországi tevékenységét az ING Alapkezelő, amely 2010-ben még 1200 milliárd forintos kezelt vagyonával a harmadik legnagyobb vagyonkezelő volt hazánkban – írja a Portfolio.hu.

A külföldi tulajdonos döntése értelmében 2014. június végét követően megszűnik az alapkezelő, a feladatokat a biztosító és az ING külföldi vagyonkezelői veszik át. A döntés mögött elsősorban a kedvezőtlen iparági és a bizonytalan jogi környezet áll, többek között a 300 millió forint körüli bankadó.

Az esemény nem jár nagyobb hatással az ügyfelekre, egyszerűen arról van szó, hogy más formában kívánja a csoport hazánkban ellátni a vagyonkezelést. A hírek szerint az átalakítás az ING Group globális szerkezetátalakításától teljesen függetlenül zajlik le. Az ING Csoportnál a lépést a Portfoliónak azzal magyarázták, hogy "a döntés az utóbbi évek üzleti eredményeinek figyelembevételével született, összhangban az ING Investment Management üzleti stratégiájával".

A véget nem mérő megszorítások és a megfizettetett sokmilliárdos bírságok közepette az alapkezelő tulajdonosa – érthető módon - újragondolta a tevékenységét és negatív választ adott arra a kérdésre, hogy van-e értelme az országban maradni és külön vagyonkezelőt fenntartani. Az ING Invesment Management Counsil úgy találta, hogy számukra a jobb megoldás az, ha a helyi operációt nem tartják meg.

Az ING-től kapott információk alapján az alapkezelő a tevékenységét 2014. július 1-ével szünteti meg, a vagyonkezelés egy részét az ING Biztosító látja majd el, míg a másik részét az ING IM más egységei végzik el. Piaci pletykák szerint a vagyonkezelési feladatok Hollandia és Románia között oszlanak meg a jövőben. A meglévő kollégák közel fele az ING Biztosító új "Befektetési osztályára" kerül át, míg a többség számára külön "Mobility" programot hoznak létre, hogy megoldást találjanak a cég bezárására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.