Kivérzett a bankszektor

A kormány kitartó munkával elérte, hogy a bankok a korábbi években elszenvedettnél lényegesen kisebb hitelezési veszteséget sem tudnak már lenyelni. A tavalyi évet végtörlesztés nélkül is 160 milliárd forint mínusszal zárta a szektor.

A tavalyi évet 160 milliárd forint adózás utáni veszteséggel zárták a magyarországi bankok – derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adataiból. Az előző évi 243 milliárdos mínuszhoz képest ez ugyan jelentős javulásnak tűnik, ám valójában azt jelzi, hogy a kivéreztetett szektor egyre nagyobb problémákkal küzd. A 2011-es veszteséget ugyanis a devizahitelesek számára biztosított végtörlesztés okozta, amelyből ugyan jutott 2012-re is, de a bankok ezeket a mínuszokat is még az előző évre számolták el, így a tavalyi adatokat ezek nem rontották.

A veszteség oka most egyértelműen a rossz, nem törlesztett hiteleken elszenvedett értékvesztés, illetve az ezekre képzett céltartalékok. Az utolsó negyedévben ezen a soron 170 milliárd forintot buktak a bankok, és ez bőven elég volt ahhoz, hogy a szeptember végén még csak tízmilliárd forintos mínuszt az említett év végi szintre lökje. A szektor problémáit mutatja, hogy 2009-ben és 2010-ben még háromszor ekkora hitelezési veszteség mellett is nyereségesen működtek a bankok. Ezeket az adatokat látva nem meglepő, hogy a bankok nem tudták és nem is akarták lenyelni a tranzakciós illeték idei bevezetéséből adódó veszteségeket, hanem továbbhárították azt ügyfeleikre.

A PSZÁF adatai szerint a veszteséges bankok összesen 306 milliárd forintos mínuszt könyvelhettek el tavaly, ennek döntő részét, csaknem 90 százalékát a három leginkább veszteséges pénzintézet hozta össze. A felügyelet ugyan nem nevesíti a bankokat, de a három között valószínűleg ott van az MKB, amely 2010-et és 2011-et is százmilliárd forintot meghaladó veszteséggel zárta, anyabankja, a BayernLB korábbi közlelése szerint pedig tavaly szeptember végén már 131 millió eurós (38 milliárd forint) mínusznál tartott a magyar bank.

Ezzel szemben a nyereséges intézmények összesen 146 milliárd forint eredményt tudtak felmutatni. Ennek az összegnek több mint kétharmadát három bank érte el, melyeket szintén nem nevezett meg a PSZÁF, de a legjobban nyilván most is az OTP teljesített. A Magyarországon működő 35 kereskedelmi bank nagyobb része tehát nullszaldó körüli eredményt ért el tavaly, többségük azonban alulról közelítette a mutatót, tehát veszteséges volt.

A bankok jelentős vesztesége mínuszba húzta a teljes hitelintézeti szektort, amely -159 milliárd forint adózott eredménnyel zárta 2012-t. A speciális feladatokat ellátó társaságok, vagyis az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és Eximbank, valamint a Keler összesen 11,6 milliárd forint veszteséget szenvedett el, ami nem is olyan rossz, ahhoz képest, hogy az Eximbank térítés nélküli átadása a Nemzetgazdasági Minisztériumnak önmagában 135 milliárdos mínuszt jelentett az MFB-nek.

Míg a bankok szenvednek, a takarékszövetkezeteknek nem lehet okuk panaszra: adózott nyereségük az egy évvel korábbi több mint duplájára, kilencmilliárd forintra nőtt 2012-ben, ekkora profitot utoljára a válság elmélyülése előtt, 2008-ban könyvelhettek el a takarékok. A fióktelepek (ilyen például a Citibank és az Axa Bank) nullszaldóval zártak, adózás előtti eredményük félmilliárd forint lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.