Kivár az EKB és a BoE

Nem nyúlt az alapkamathoz mai ülésén sem az Európai Központi Bank, sem a Bank of England. Az elemzők szerint utóbbi idén még nem is változtat az öt éve beállított félszázalékos kamaton.

Nem változtatott, továbbra is 0,25 százalékon hagyta alapkamatát az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén. Az EKB legutóbb 2013. november 7-én csökkentette 25 bázisponttal 0,50 százalékról 0,25 százalékra alapkamatát, azt megelőzően pedig 2013. május 2-án ugyancsak 25 bázisponttal, 0,50 százalékra. Az euró árfolyama a döntést követően 1,3606 dollár volt, az euró 0,25 százalékot erősödött csütörtökön a dollárral szemben. 

Nem nyúlt az alapkamathoz a Bank of England (BoE) monetáris tanácsa sem, idei első, csütörtöki kamatdöntő ülésén a csaknem öt éve érvényes 0,5 százalékos történelmi mélyponton hagyta az irányadó rátát. A brit jegybank nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddigi 375 milliárd fontos (csaknem 140 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem. Mindkét döntés megfelelt az előzetes elemzői és piaci várakozásoknak.

A BoE 2009 márciusa óta tartja 0,5 százalékon alapkamatát. A rendkívül enyhe kamatpolitikát szintén 2009 márciusában mennyiségi enyhítési ciklussal is kiegészítette, és a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció eredetileg 75 milliárd fontos keretét azóta már ötször emelte. Az eddig végrehajtott 375 milliárd fontos eszközvásárlással az éves brit hazai össztermék (GDP) 20 százalékánál nagyobb értékű új forrást juttatott a reálgazdaságba.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai a BoE csütörtöki kamatdöntő ülése után összeállított gyorselemzésükben közölték: javították a brit gazdaság teljesítményére adott előrejelzésüket, és most már 2014-re és 2015-re egyaránt háromszázalékos GDP-növekedést várnak Nagy-Britanniában.

Felidézték, hogy az utóbbi egy hónapban elvégzett befektetői felmérések átlaga alapján a piaci szereplők 2015 közepéről 2015 elejére hozták előre a brit jegybank első kamatemelésének időpontjára szóló előrejelzésüket, és egyre többen vélik úgy, hogy az első kamatemelést akár már idén decemberben végrehajtja a Bank of England.

Ugyanakkor kritikus fontosságú az elemzők szerint az is, hogy a brit gazdaság élénkülését nem kíséri az inflációs nyomás erősödése. A ház szerint a nyersanyagárak legutóbbi csökkenése és a font erősödése révén az idei átlagos brit infláció a jegybank kétszázalékos célszintje alá csökkenhet, és ez az inflációs kilátás azt is jelenti, hogy a Bank of England még 2015 jelentős részében is fenntarthatja jelenlegi félszázalékos alapkamatát.

A cég londoni elemzői szerint nem kizárt, hogy a BoE monetáris tanácsa az előretekintő iránymutatás módosításával próbálja majd meggyőzni a piacokat arról, hogy az alapkamat egy ideig még nem emelkedik. E módosítások közé tartozhat például az, hogy a brit jegybank hét százalékról 6,5 százalékra viszi le a monetáris politika potenciális fordulópontjaként kijelölt munkanélküliségi rátát, vagy áttér más mérce - például a bérnövekedés - figyelembevételére. Mindezt egybevetve az elemzők azt valószínűsítik, hogy 2014 lesz a hatodik olyan év, amelyben 0,5 százalék marad a Bank of England alapkamata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.