Külföldre vándorló ezermilliárdok

A Magyarországról osztalékként utalt nagy profitok gyakran offshore helyszínre kerülnek.

Tavaly Magyarországról Jersey-re utalták ki a legtöbb osztalékot a hazai cégek – derül ki az Opten Kft. segítségével a legnagyobb száz hazai osztalékról szóló felmérésünkből. A csúcsnyereségek alapjául szolgáló bevételek jelentős része csak átutazik Magyarországon, és a belőlük származó profit gyakran valamelyik adóparadicsomban landolva kerül a tulajdonosokhoz. A célországok között csak a harmadik legnagyobb Magyarország, e pénzek túlnyomó része elhagyja hazánkat.

Az első helyezett Jersey-t a nálunk teljesen ismeretlen, offshore jellegű Kimag Investments Kft. ott bejegyzett anyavállalatának utalt egymilliárd dollár (221 milliárd forint) osztalék juttatta a dobogó tetejére. A La Manche csatornában fekvő, EU-n kívüli, a brit korona alá tartozó sziget az adómérséklő célú céghálózatok egyik kedvenc bejegyzési színhelye.

Nemcsak a szváziföldi származású, az USA-ban és Nagy-Britanniában tevékenykedő ingatlanos, Nathan Kirsh érdekkörébe tartozó magyar kft. utalt az első százból Jersey-re: az amerikai, vezetőkereséssel foglalkozó Spencer Stuart cége 3,9 milliárdot, a Mol egyik titokzatos tulajdonosa, az ott bejegyzett Magnolia 2-3 milliárd osztalékot kaphatott. A dobogó második fokán 218 milliárd forinttal Hollandia áll, ahová 12 társaság utalt. A legtöbbet, 54 milliárdot az ifjúsági csatornáiról ismert amerikai Viacom. A legtöbb esetben ezek az osztalékok is az ottani kedvezőbb adózási körülményekre vezethetők vissza.

Csak bronzérmes Magyarország. (A csoportok hazai cégei közötti, közel 500 milliárd forintot kitevő osztalékutalások viszont nem részei felmérésünknek.) Az első száz osztalékból 132 milliárd maradt Magyarországon. Hazai állami vállalatok többségi és kisebbségi részesedéseik után 60 milliárdot kaptak. Egyéb magyarországi cégek és magánszemélyek – nevesítve vagy tőzsdei cégek esetén név nélkül – 72 milliárdhoz jutottak.

A negyedik helyezett 128 milliárddal Ausztria, amely nyolc nagy osztalékot fizető hazai társaság anyavállalatának bejegyzési helyszíne. Ezekben az esetekben az adótrükközés kizárható.

121 milliárddal ötödik Kanada – elsősorban az egyesült államokbeli központú ingatlancsoport, a Brookfield ottani cégének átutalt 84 milliárd forinttal. Az észak-amerikai állam néhány kivételtől eltekintve elsősorban alacsony adókörnyezete miatt kedvelt osztalékcélpont.

120 milliárddal rögtön a nyomában következik Luxemburg, ahová kizárólag adóokokból kerül tőlünk jövedelem. A kimagasló helyezés mögött leginkább a mobil konténerirodákkal foglalkozó amerikai Algeco Scotsman offshore jellegű hazai cégének 94 milliárdos utalása áll.

Százmilliárddal csak hetedik Németország. A listán szereplő ismert 13 német hátterű hazai csoport átutalásai nem illethetők offshore-szerű jelzővel. Hasonló a helyzet a 62 milliárd révén 9. Franciaországgal, ahová szintén látványos trükköktől mentesen utalnak az itteni leányok. A kettő közé került 73 milliárddal Svájc, amelyre ugyan Hollandiához hasonlóan nem tekinthetünk vegytisztán adóelkerülési helyszínként, ám a hazai top 100-as lista három oda irányuló átutalása mégis annak minősíthető, mivel az anyacsoport egyik esetben sem helyi. Bermuda, a Marshall-szigetek, az amerikai Delaware állam, a Kajmán-szigetek, Ciprus és a Brit Virgin-szigetek esetében pedig magától értetődő az adótakarékossági szándék.

A 2013-ban tőlünk csúcsosztalékként kiutalt 2500 milliárd forint több mint fele esetén a célország kiválasztásában szerepet játszhatott az adóelkerülési szempont is. Az első száz közül – függetlenül attól, hogy a magyar cég tisztán offshore jellegű vagy Magyarországon tényleges tevékenységet végez – 28-ról volt ez elmondható. A Magyarországon tavaly kiutalt száz legnagyobb osztalék hazánkon kívül a világ 25 államába került. Ezek közül 12 azonosítható kizárólag vagy jellemzően adómérséklési helyszínként. Az adótakarékossági jegyeket szintén magán viselő Audi-átutalást leszámítva a több mint 1500 milliárdos kiutalás többsége, 882 milliárd offshore jellegű tulajdonoshoz került. 2012-es tevékenysége után messze a legnagyobb hazai osztalékot, közel 900 milliárd forintot az Audi Hungaria fizette, de a pénz első körben egy kis magyar anyavállalathoz került, amely az összeget vételárként egy belga társvállalathoz utalta. Mivel az összeg nem osztalékként került ki, ezt nem vettük bele az összesítésünkbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.