Kiújulhat az EU-kínai cipőháború

Az Európai Bizottság a kínai lábbelikre ideiglenesen kivetett büntetővám további két évvel történő meghosszabbítását javasolja a szervezet következő, október végi ülésén - tudta meg a Reuters. Amennyiben elfogadják az előterjesztést, azzal a kínaiakkal vívott kereskedelmi háború újabb fejezetét nyitja meg Brüsszel.

A 27 tagállam egységes külkereskedelmi politikáját meghatározó bizottság kompromisszumra törekszik, ugyanis a normális esetben öt évre szóló korlátozás helyett csupán kettőt javasol, miközben a gyermek- és sportcipőket kivonná a büntető vámmal sújtott termékek köréből.

Először 2006-ban, két évre vetették ki a büntető vámot, akkor 16,5 százalékban állapítva meg a kínai, és 10 százalékban a vietnámi lábbelikre fizetendő pluszterhet. A lépést az európai gyártók egységes és határozott fellépése kényszerítette ki, ugyanis az alulszámlázott, sokszor silány minőségű kínai ár- és árudömpinggel nem bírták felvenni a versenyt, s emiatt munkahelyek százezrei kerültek közvetlen veszélybe.

A kínai export tiltott állami támogatással történő megsegítése, a verseny torzítása miatt 2008 októberében a bizottság ideiglenesen újra bevezette a büntetővámot, és vizsgálatot is elrendelt az ügyben. Diplomáciai források szerint ennek eredményét októberben fogják ismertetni, a lényege viszont az, hogy a büntetővám bevezetésével nem érte kár sem a kereskedőket, sem az európai fogyasztókat, ezért a vámtétel mértékének az emelése eleve fel sem is merül. Megszüntetnék a vietnámi cipők diszkriminációját is.

Az uniós tagállamok megosztottak a védővám jövőjét illetően, meghosszabbítása többük szerint negatív válaszlépéseket vált ki éppen akkor, amikor a protekcionizmus ismét gyökeret kezd verni a világkereskedelemben. Példa erre az amerikaiak által az olcsó kínai gumiabroncsokra a hó elején elrendelt behozatali tilalom. Ahhoz, hogy az uniós korlátozás hatályát két évvel ki lehessen tolni, többségi támogatást kell állítani a javaslat mögé.

Ez nem lesz egyszerű - állítják Brüsszelben. A cipőgyártók lobbierejét Olasz-, Francia-, Spanyol- és Lengyelország adja, míg Hollandia, Ausztria, Dánia, Cseh-, Finn- és Németország azonnal, még a karácsonyi szezon előtt megszüntetné a korlátozásokat. Kiforrott magyar álláspontról egyelőre nincs hír.

A The New York Times szerint a korlátozások feloldása után forgalmának megugrására számít gyártói oldalon az Adidas, a Puma és a Nike, kereskedői oldalon a Metro és a Marks & Spencer.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.