Kitörhet a valutaháború

Nincs a nyakunkon, de nem zárható ki teljesen egy valuták közötti háború kialakulása - mondta Pascal Lamy, a kereskedelmi világszervezet (WTO) főtitkára a BFM francia gazdasági rádió műsorában szerdán.

- Úgy gondolom, hogy a valószínűsége kicsi, de nem nulla - mondta a főtitkár arra a kérdésre válaszolva, hogy létrejöhet-e valutapiaci háború, amennyiben több ország is piaci intervenciót hajt végre valutájának leértékelése érdekében. A monetáris kiigazításoknak "fokozatosan és konzultációk kíséretében" kell megtörténniük - szólította fel az illetékes hatóságokat Lamy. "De nem vagyunk még egy esetleges valutaháború közelében" - tette hozzá.

Arra kérdésre, hogy vajon elindult-e a világgazdaság a válságból kivezető úton, egyértelmű igennel válaszolt: a WTO adatai szerint 2010-ben 13 százalékos lehet a fellendülés mértéke. Hozzátette azonban, hogy a munkanélküliségi adatok még aggodalomra adnak okot, ezért teljes kilábalásról nem lehet beszélni. "Egy súlyos probléma van, amely továbbra is visszaveti a gazdasági konjunktúrát. Ez a munkanélküliség magas szintje" - hangsúlyozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.