Kitolnák a gázármegállapítást

A jelek szerint a kormány kezd rádöbenni, hogy a saját maga által alkotott jogszabályok alapján már elvesztette jogát a gázár meghatározására. Így viszont nehezen lesz teljesíthető a fűtési szezon előtti "jelentős gázárcsökkentésre" tett ígéretük. A Napi Gazdaság szerint most jogszabálymódosítást fontolgatnak.

A jelek szerint a kormány kezd rájönni, hogy komoly akadályokba ütközik "a fűtési szezon előtt jelentős gázárcsökkentési" szándékuk. A jelenleg érvényes - a kormány által elfogadott - jogszabályok szerint ugyanis mostantól már az érintett gázcégek és a Magyar Energia Hivatal közösen határozhatja meg, mi a "méltányos" ár: a kormány ezt a jogát elvesztette.

A kabinet most azt vizsgálja, miként lehetne úgy módosítani a gáztörvényt, hogy legalább három hónappal kitolják az egyetemes szolgáltatás alá tartozó fogyasztókra vonatkozó hatósági ármegállapítást - értesült a Napi Gazdaság.

Ez közvetlen lehetőséget teremtene az októbertől érvényes ármegállapításra. Így a kormányzat könnyebben teljesíthetné azt az ígéretét, hogy a fűtési szezontól jelentősen csökkeni fog a földgáz kisfogyasztói ára.

Ha nem prolongálják az ármegállapítási jogot, akkor a jövőben már nem lesz közvetlen ármeghatározó jogköre a miniszternek: a Magyar Energia Hivatal ugyan kap bizonyos jogosítványokat az árak ellenőrzésére és felügyeletére, de ezek korántsem egyenlő értékűek az ármeghatározás lehetőségével - olvasható a Napi Gazdaság hétfői számában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.