Kiteregette lapjait az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) most 1-1,5 százalék között jósolja a világgazdaság idei növekedését, szemben a novemberben mondott 2,2 és az októberi 3 százalékkal.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) most 1-1,5 százalék között jósolja a világgazdaság idei növekedését, mondta az IMF pénz- és tőkepiaci  osztályának egyik vezetője, Axel Bertuch-Samuels vasárnap a Reuters  hírügynökségnek. Az IMF legutóbbi, novemberben kiadott előrejelzése 2,2 százalékos átlagos világgazdasági növekedést valószínűsített idénre. Előzőleg, októberben még 3 százalékot ígért Az új előrejelzés, amelyről az IMF-illetékes szólt, várhatóan a jövő héten jelenik meg. Már novemberben azt jósolta az IMF, hogy a fejlett ipari  gazdaságok a világháború óta az első egész évi visszaesésre  számíthatnak idén.

Törökország hamarosan IMF-hitelt kap

Törökország nemsokára bejelenti új készenlétihitel-megállapodását a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). - A tárgyalások folytatódnak, úgy gondolom, hamarosan megjelenik a nyilatkozat erről - idézte a török központi bank elnökét,  Durmus Yilmazt vasárnap az Anatolia hírügynökség.

Az új hitelkeret, amelyet a világgazdasági válság indokol, 20-25 milliárd dollár lehet másfél vagy két évre, mondják szakértők. A központi bank elnöke sem közölt számot az IMF-keret lehetséges méretére, de azt elmondta, hogy Törökország külső finanszírozási  szükséglete 30 milliárd dollár körül lesz idén. Törökország előző, 10 milliárd dolláros keretmegállapodása az  IMF-fel tavaly májusban járt le.

A török GDP 2004-ben 9,4 százalékkal, 2005-ben 8,4 százalékkal,  2006-ban 6,9 százalékkal, 2007-ben 4,6 százalékkal nőtt, de már  tavaly meredeken lassult, a harmadik negyedévben évi 0,5 százalékra. A tavaly ősszel felgyorsult világgazdasági válság hatásainak  kivédésére eddig - időrendi sorrendben - Ukrajna, Magyarország,  Pakisztán, Izland, Lettország és Szerbia kapott újfajta, azaz  hivatalos makrogazdasági feltételek nélküli, az országok saját  vállalásaira alapozott készenléti hitelkeretet az IMF-től.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.