Kiszorítósdit játszik a Roche

Kétmilliárd dollárral 42 milliárd dollárra csökkentette a svájci Roche gyógyszergyártó a Genentech nevű biotechnológiai cég általa még nem birtokolt 44 százalékára tett nyilvános vételi ajánlatát. A részvényesek a döntést árfolyamemelkedéssel jutalmazták.

Az eredeti ajánlatnál kétmilliárd dollárral kevesebbet, összesen 42 milliárdot költene a svájci Roche gyógyszergyártó a Genentech részvényeseinek kivásárlására. A Roche nyilvános ajánlatot tett a birtokában még nem lévő 44 százalékos pakett megvételére.

A részvényenkénti 86,5 dolláros ajánlatra jelentkezők kifizetése Franz Humer elnök szerint nem okozhat gondot számukra. Biztos vagyok benne, ha szükségünk lesz a pénzre, találunk finanszírozót a kivásárláshoz - fogalmazott. A Roche nem sokkal azután aktivizálta magát, hogy a világ legnagyobb gyógyszeripari cége, az amerikai Pfizer 68 milliérd dolláros készpénzes és részvénycserés ügylettel bekebelezte hazai vetélytársát, a Wyeth-et. Az adásvételhez a Pfizer 22 milliárd dollárnyi készpénzt hajtott fel a piacokon. Így a Roche-nak is van esélye arra, hogy befejezze a világ vezető biotechnológiai vállalkozásának felvásárlását - írja a Reuters.

A Roche részvényárfolyama a vételár leszállítása után 1,5 százalékot emelkedett Zürichben, jelezve, hogy a befektetők szerint kevesebb is elég lesz a Genentech megvételéhez. Utóbbi árfolyama Frankfurtban 1,9 százalékkal drágult: így most 85,69 dolláron áll. A külső részvényesek ebben a pillanatban csak 80 centet keresnének, ha élnének a „gáláns" vételi ajánlattal. A Roche-nak azért vált hirtelen sürgőssé a Genentech valamennyi részvényének a megszerzése, mert nem akar másokkal osztozni az újonnan kifejlesztett rákellenes sikertermékek remélt hasznán.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.