Kiszorítja kisrészvényes-társait az MVM

Az állami MVM az új kényszereladási szabályokat alkalmazva kivásárolja a Paksi Atomerőmű és a Vértesi Erőmű néhány kisrészvényesét, így részarányát mindkét cégben 100 százalékra növeli. Az Első Nemzeti Közműszolgáltató élére igazolt Horváth Péter gázipari vezérigazgatói tisztsége megszűnik, de az igazgatóságban benn marad.

Az állami MVM Magyar Villamos Művek tegnapi közgyűlése döntött arról, hogy az energiatársaság megvásárolja az MVM Paksi Atomerőmű és a Vértesi Erőmű nem a tulajdonában lévő néhány részvényét.

​A közgyűlés a tavaly december 24-e óta hatályos szabályok alapján arról döntött, hogy az MVM megszerzi az MVM Paksi Atomerőmű 883 darab, 10,5 millió forint értékű, valamint a Vértesi Erőmű 40,4 ezer darab, 10,3 millió forint értékű nem állami tulajdonban lévő részvényét. Így az MVM Csoport két meghatározó erőműve a társaság 100 százalékos tulajdonába kerül. A közlemény szerint a törvény az ellátásbiztonság növelése és a nemzetgazdasági stratégiai célok megvalósulása érdekében tette lehetővé az állami kivásárlást a lakosság és a gazdaság számára alapvető szolgáltatásokat nyújtó társaságokban. A részvénycsomagok piaci értékelésében a Deloitte és a PricewaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadók működtek közre - írják. (A szabályok szerint ilyen esetekben nem szükséges az adásvételhez az eladó hozzájárulása, kissé hasonlóan a felvásárolt tőzsdei cégek kisrészvényeseinek kiszorításához.)

Mint közlik, Horváth Péter Jánost az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatójává nevezték ki, ezért az MVM-nél betöltött vezérigazgatói munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnt. Emlékeztetnek, hogy a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat elismeréssel is kitüntetett szakember több mint másfél éven keresztül volt az MVM vezérigazgatója. Ezalatt eredményes munkájával hozzájárult a nemzeti energetikai társaságcsoport földgázpiaci szerepvállalásának további erősödéséhez, térségi szerepének meghatározóvá válásához - fogalmaznak. Horváth Péter János 2010-től töltötte be a Magyar Energia Hivatal elnöki pozícióját. Azt megelőzően a Molnál dolgozott vezető pozíciókban. A közlemény kapcsán az MVM-től megtudtuk, hogy Horváth Péter az MVM igazgatóságának továbbra is tagja marad.

A közgyűlés döntése értelmében április 8-i hatállyal az MVM-igazgatóság tagjává választották Szivek Norbertet, aki február óta irányítja az MVM-et tulajdonló Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt (MNV), az MNV előző vezérigazgatója, Márton Péter helyére. Egyszersmind az MVM felügyelőbizottsági tagja lett Szutrély Gergely Ferenc, az MNV jogi főigazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.