Kissé erősödő beszerzési index

A márciusinál hajszállal jobb, de még mindig visszaesést tükröző adatokról tanúskodik a magyar és az európai beszerzési index.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 40,4 pont, ami 0,9 százalékponttal magasabb a márciusi értéknél - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn.

Tájékoztatásuk szerint tovább folytatódik a feldolgozóipar októberben kezdődött összehúzódása, amelynek üteme enyhén csökkent márciushoz képest. Korábban az áprilisi index 1996-ban, 1999-ben és 2005-ben volt 50,0 pont alatt.

Az MLBKT közlése szerint az idén áprilisban egy részindextől eltekintve valamennyi mutató negatív tartományban tartózkodott. A márciusi enyhe emelkedés folytatódott: 2,5 százalékponttal nőtt az új megrendelések indexe 37,5 pontra. A beszerzési mennyiség indexe 32,6 pontot tett ki. Ez kis mértékben, 1,5 százalékponttal csökkent márciushoz képest, de ezzel is új negatív rekordot ért el.

A termelési mennyiség indexének 37,1 pontos áprilisi értéke 0,5 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva, így az előző két indexhez hasonlóan itt is nagyjából változatlan maradt az összehúzódás üteme.

Július óta folyamatosan egyre kisebb ütemű növekedést jelzett az áprilisi beszerzési árak 46 pontos indexe, ami márciushoz képest 1,8 százalékponttal lett alacsonyabb, és már ötödik hónapja mutatja a beszerzési árak csökkenését.

A hónap egyetlen pozitív tartományban levő részindexe ismét a szállítási átfutási idő 53,5 pontos indexe, amelynek értéke 1,8 százalékponttal kisebb a márciusinál.

Áprilisban ismételten tovább csökkent mindkét - vásárolt és késztermék - készletfajta mennyisége, de a csökkenés üteme ellentétesen változott a különböző fajtáknál.

A vásárolt készletek szintje 37,8 pont volt áprilisban. Ez 2,7 százalékpontos emelkedéssel elmozdult márciusi mélypontjáról. A késztermékkészletek indexe 37,3 pont, az index értékének 4,3 százalékpontos esésével érte el.

Az importindex áprilisban 1 százalékponttal változott múlt hónaphoz képest. A csökkenés üteme így némiképp lassult, de még elmarad a novemberi szinttől is.

Az exportindex értéke 35,6 pont, 0,9 százalékponttal tovább csökkent márciushoz képest, alulmúlva minden korábbi értéket.

A foglalkoztatási index 39 pontos értéket ért el. 2008 májusa óta elbocsátásokat jelez a feldolgozóiparban, de a múlt havihoz képest 0,8 százalékponttal nőtt az értéke. Ennél gyengébb áprilisi értéket nem mértek az elmúlt évtizedben - közölte az MLBKT.

 

Európában lassul a visszaesés

Áprilisban az elmúlt hónapokhoz viszonyítva lassult az eurózóna iparában a visszaesés üteme. Ennek ellenére áprilisban is folytatódott a recesszió. Az eurózóna mind a négy meghatározó gazdaságában javult valamelyest a helyzet.

Az eurózónát alkotó országok feldolgozóipari beszerzői menedzser indexe 36,8 pontra emelkedett a márciusi 33,9 pontról, szemben az előrejelzésekben szereplő 36,7 ponttal, illetve a múlt év áprilisi 50,7 ponttal. Áprilisban - a múlt év októbere óta - a legkisebb mértékben rosszabbodott a feldolgozóipar teljesítménye. Az 50 pont alatti index visszaesésre utal.

Az ipari termelés áprilisban tovább csökkent, rekordmélységbe süllyedt a foglalkoztatottsági alindex. Ugyanakkor kedvező jel, hogy a megrendelések növekvőben voltak. A szakértők ennek alapján arra következtetnek, hogy az eurózóna ipara a legrosszabbon már túljuthatott, és az index javulására számítanak a következő hónapokban.

A németországi beszerzői menedzser index is a vártnál kedvezőbb volt: 35,4 pontra javult áprilisra, tavaly novembere óta a legmagasabb szintjére emelkedett. Márciusban 32,4 pontot mértek. A francia index 40,1 pontra, hathavi csúcsra javult a márciusi 36,5 pontról.  Az olasz index 37,2 pontra emelkedett a márciusi 34,6 pontról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.