Kissé csökkenhetnek az üzemanyagárak

Legfeljebb két forinttal csökkenhetnek az üzemanyagárak a jövő héten - véli a GKI Energiakutató.

Az üzemanyagárak legfeljebb két forintos csökkenésére számít a jövő héten a GKI Energiakutató. Ennek megfelelően a benzin literenkénti ára 341, a gázolajé 345 forintra mérséklődhet.

A szeptember 14-18-i héten a Brent kőolaj ára 46-50 dollár között változott. A heti átlag lényegében változatlan. A hét második felében tapasztalt visszaesést egyrészt az amerikai kamatemelés elmaradásával magyarázzák, másrészt azzal, hogy ismét, ezúttal 23-mal csökkent az amerikai kőolajfúrások száma. A túlkínálat jelentős, azonban a számítások szerint 2015 második felében körülbelül napi félmillió hordóval csökken az amerikai kőolajkitermelés. Az áralakulást a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) is befolyásolta jelentésével, amely szerint 2020-ig legfeljebb évi öt dollárral hordónként 80 dollárra nőhet az olajár. Az OPEC-en kívüli államok várható kitermelését 2017-re napi 58 millió hordóra becsülték, egymillió hordóval alacsonyabbra, mint egy hónapppal korábban.

A Reuters adatközlése alapján az irányadó mediterrán piacon a benzin ára 1,4, a gázolajé 1,8 százalékkal csökkent. Más piacokon nagyobb volt az áresés. Ezen a héten inkább csak a gázolaj áralakulása követte az olajárak változását. A nyári minőségű üzemanyagok kereslete visszaesett, a téli típusú termelésére viszont még nem mindegyik finomító állt át. Az európai benzinexport visszaesett, mivel az Egyesült Államokban mérséklődött a kereslet. A kivitel iránti igényeket azonban továbbra is támogatja az ázsiai, illetve a nyugat-afrikai piac. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, a mindhárom fontos piacról összesen 5 millió tonna feletti szállítmányt várnak szeptemberben. Az európai belső árakat viszonylag magasan tartja, hogy a Rajna vízszintje továbbra is sekély, ezért csak 40 százalékra feltöltött rakománnyal közlekedhetnek a hajók. Ez, illetve a szállítás vonatra és kamionokra átterelése megemelte az árakat.

A dollár árfolyama 275 forint körül ingadozott, 4,4 forinttal, 1,6 százalékkal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint egy héttel korábban. A hét utolsó napján a forint gyengült.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 4 forintos változást mutatnak, a másik két piacon a változás kilenc, illetve hat forintos csökkenést jeleznek. A pénteki árcsökkentést figyelembe véve a mediterrán piachoz igazodva nem várható változtatás, de a másik két piac eseményeihez igazodva akár 2 forintos csökkentés is elképzelhető. A gázolaj esetében a forintban számított áraknál 2 forintos csökkentés elképzelhető, de ez, figyelembe véve a pénteki változtatást, el is maradhat.

Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára 18 százalékkal csökkent. Egy havi átlagkeresetből most 24 százalékkal több benzint és 25 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.