Kismértékben drágultak az ingatlanok

Elsősorban az olcsóbb panellakások ára ment fel, de a téglalakásokért is többet fizetnek a vevők, mint korábban. Kérdés, hogy meddig tart ki a végtörlesztés generálta fellendülés az ingatlanpiacon.

Trendforduló érzékelhető a lakáspiacon: az eltelt évek pangása után immáron második negyedéve, hogy emelkedő lakásárindexeket mért a Duna House. A teljes hazai piacon a panellakások árindexe nőtt legerőteljesebben: az első negyedévben egy, majd a másodikban újabb két százalékot erősödött az átlagos vételár.

Ezen belül jóval erősebb növekedést érzékeltek a fővárosi piacon, ahol a tavalyi jelentős áresés után most a második negyedévben mindjárt 3 százalékkal drágultak a panellakások. Hasonló tendencia látható a téglalakások árában is, ott az első negyedévben 4 százalékot ugrottak az ingatlanárak, majd a másodikban országosan némileg korrigált a piac, és 1 százalékkal visszaesett a tranzakciónként kifizetett összegeke átlaga. Budapesten viszont töretlenül nőtt a piac, így a második félévben az eltelt másfél év legmagasabb árindexét érték el a fővárosi téglalakások.

Júniusban a tavalyihoz képest némileg élénkebb piacot látott a Duna House, azaz még nyárra is kitartott a végtörlesztési hajrá keltette piaci pezsgés. A tavalyi év tranzakcióihoz képest az idei különbség azonban lassan csökkenni látszik, azaz lassan lecseng az eladási-felvásárlási hullám.

A lakásárindexekből kiderül, hogy érdemes alkudni a vevőknek: Budapesten az irányárakat 3-9 százalékkal sikerült tranzakciónként letornászni, a legnagyobb árváltozást azok a tehetős vevők tudták elérni, akik az I. kerületben akartak vásárolni.

Országosan viszont Veszprém megyében volt a legnagyobb az árváltozás mértéke, itt a vevők a hirdetési árhoz képest akár 16 százalékkal is olcsóbban hozzá tudtak jutni a vágyott ingatlanhoz.

Ezzel szemben viszont a felkapottabb, jobb infrastrukturával rendelkező nyugati országrészbeli területeken, elsősorban Győr-Moson-Sopron megyében jobbára az eladó diktálta az árat, a vevő nem igazán tudott alkudni a kért összegből.

Míg korábban elsősorban azok adtak el (illetve vásároltak) ingatlant, akik nagyobb lakásba akartak költözni, most egyre többen az örökölt ingatlanjuktól akarnak megszabadulni, méghozzá meglehetősen olcsón, mivel ezektől a lakásoktól átlagosan 6,4 millió forinttért váltak meg az örökösök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.