Kiskereskedelem: folytatódik a statisztikai tündérmese?

Tovább tart a "trafikhatás": a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett, előzetes gyorsbecslése szerint az élelmiszer kiskereskedelem mesésnek ható 8,4, míg a iparcikkek fogyasztása 2,8 százalékkal nőtt. Az összesített kiskereskedelmi mutató 5,1 százalékos bővülést mutat.

A 2008 előtti piacbővülés időszakait is meghaladó belső fogyasztási számok kapcsán immáron maga a KSH közleménye is hangsúlyozza: az adatok megtévesztőek lehetnek.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, jókora statisztikai kalamajkát okozott, hogy a KSH egy ideje a Nemzeti Dohánykereskedelmi (ND) Zrt.-től megkapja a trafikok napi, pontos forgalmi adatait, és így ezeket használja a kiskereskedelmi forgalmi mutatójának a kiszámolásához.

A trafikok kasszái ősz óta online hálózatra kötve működnek ugyanis, így azonban a dohánykereskedelem nagy része kifehéredett. Az az új adatokból derült ki, hogy a forgalomnak a korábban becsültnél nagyobb hányada zajlott számla nélkül, azaz a hivatalos statisztikák számára láthatatlanul zajlott. Így az ND Zrt. adatközlése nyomán hirtelen igen nagyot ugrott a dohányforgalom. Mivel a termékkört az élelmiszer kiskereskedelmi forgalomban tartják nyílván, így az is jelentősen emelkedik - igaz, csak papíron.

Bár a KSH a választások előtt közzétett - lényegében fiktív - forgalmi adatai miatt kapott szakmai kritikák nyomán immáron közli a hagyományos, mintavételes és becsléses eljárással készült adatait is, a kormányzati kommunikáció azóta is jobban hangzó forgalmi számokat propagálja.

A KSH hagyományos számai szerint mindössze 3 százalékkal nőtt az élelmiszerfogyasztás, ami összességében 2,6 százalékos kiskereskedelmi bővülést jelent. Kérdés persze, mit mutatnak majd a részletek – ezekből az elmúlt hónapokban ugyanis valami egészen más rajzolódik ki. A részletes adatok (hó közepi) közlése után ugyanis eddig sorra kiderült, hogy a kormányzat által sikertörténetnek eladott mesés, illetve a hagyományos adatokból kitűnő mérsékelt forgalombővüléssel is baj van. 

A negyedévente 30 milliárdos pluszt produkáló kifehéredő trafikforgalom mellett ugyanis folyamatosan zuhant az amúgy is mélyponton lévő élelmiszerfogyasztás. A nem élelmiszereknél ugyanakkor korábban is érezhető volt bizonyos bővülés, ám ennek zömét az alacsony üzemanyagárnak köszönhetően megugrott benzineladások adták.

Erre utal, hogy a most közzétett májusi adatban a korábbi hónapokhoz képest visszafogottabb, mindössze 1,5 százalékos pluszban zárt az üzemanyagforgalom (ennek tudható be, hogy az áprilisban még 7 százalékkal bővülő "nem élelmiszer" szektor értékesítése 2,8 százalékos növekedési ütemre huppant vissza). 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.