Kisiskolások ismerkedtek a világörökséggel

Környezetünk értékeinek megőrzése akkor lehetséges, ha már a legkisebbek is megismerik, milyen értékeket hagytak ránk elődeink, s milyenekkel ajándékozott meg a természet. Százötven magyar kisiskolás egy rendhagyó osztálykirándulás keretében ismerkedhetett meg ezzel.
A természetes és épített környezet szépségeinek megóvása nemzetközi ügy, nem véletlenül karolta fel az UNESCO már 1972-ben, globális felelősségvállalásra sarkallva a Föld országait és annak polgárait. A program későbbi sikere a mai gyerekeken múlik, az ő bevonásuk kulcskérdés. Hétfőn 150 magyar iskolás kereste fel az egyik magyar világörökségi helyszínt, hogy maguk váljanak környezetünk megóvásának nagyköveteivé.

Magyarország kis területe ellenére összesen nyolc világörökségi helyszínnel büszkélkedhet. Az UNESCO-tól a megtisztelő minősítést a budapesti Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út, Hollókő ófalu és környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta, Pécs ókeresztény temetője, Fertő, azaz a Neusiedlersee kultúrtáj, valamint a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj kapta meg.

A világörökségi helyszínen a világban és Magyarországon akkor gyönyörködhet még sok-sok generáció, ha óvjuk és megbecsüljük. Ehhez pedig elengedhetetlenül fontos, hogy a következő generációk is a sajátjuknak érezzék a természetes és az épített környezet kincseit. Ezt felismerve, a japán technológiai vállalat évek óta együttműködik az UNESCO-val, s elindította a Világörökségi Környezet Oktatási Programot, a világ 20 világörökségi helyszínén összesen 16 országban. Ennek keretében világszerte iskolás gyerekek ezreinek teremtenek alkalmat arra az UNESCO Világörökség Központtal, hogy felkeressék és megismerjék hazájuk világörökségi helyszíneit.

Eddig mintegy 4000 gyerek vett részt ezeken. A Panasonic Közép-Kelet Európai Csoportja december hétfőn 150 iskolás fiút és lányt látott vendégül egy nem hagyományos osztálykiránduláson. A 8 és 12 év közötti fiatalok és az őket kísérő 20 pedagógus a Zsófia hajó fedélzetéről csodálhatta meg a budapesti Duna-partnak az UNESCO védelme alatt álló, a Margit hídtól és a Szabadság hídig terjedő szakaszát. A program végén hibrid játékautó műhelyen vehettek részt, ahol elkészíthették a saját kisautójukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.