Kisebb benzin-, nagyobb gázolajár-csökkenés jöhet

Jövő hét szerdán 1-2 forinttal csökkenhet a benzin- és körülbelül néggyel a gázolajtarifa – jósolja a GKI Energiakutató a nemzetközi tőzsdei változások alapján.

Szerdától 1-2 forint körüli benzin- és mintegy 4 forint gázolajár-csökkentésre számít a GKI Energiakutató. Így a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 422 forintra mérséklődhet.

A hét folyamán a Brent-kőolaj ára a hétfői 115,7 dollárról péntekre 111,3 dollár/hordós szintre mérséklődött. Az üzemanyagok jegyzési ára az európai piacokon viszonylag azonos ütemben változott, az észak-európai piacokon erősebb volt az árcsökkenés, mint a dél-európai, mediterrán piacon, a Reuters adatai szerint.

A mediterrán üzemanyagtőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin ára 3,1 százalékkal mérséklődött, a gázolaj esetében heti átlagban 4,3 százalékos csökkenés volt tapasztalható. A forint árfolyama heti átlagban 2,6 százalékkal gyengült a dollárhoz képest.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,6 százalékos, míg a gázolaj esetében 1,9 százalékos árcsökkenést mutatnak.

A Mol által bejelentett új, gyakoribb árváltoztatási rend ellenére most pénteken nem volt árváltozás.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak. A benzin körülbelül 0,5, a gázolaj 3 százalékkal lett olcsóbb. Egy havi nettó átlagkeresetből tavalyhoz képest körülbelül 9 százalékkal több benzint és 12 százalékkal több gázolajat lehet tankolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.