Kisebb a háztartások hitelállománya

A szezonálisan nem kiigazított adatok szerint júniusban a háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően - az átértékelődésektől és az egyéb volumenváltozásoktól megtisztítva - 5,4 milliárd forinttal csökkent, de, elsősorban a devizaárfolyamok emelkedésének hatására, a hitelállomány értéke 584,9 milliárd forinttal 8647,8 milliárd forintra nőtt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

Az MNB adatai szerint júniusban a forinthitel-felvétel 26,3 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket. A devizahitelek állománya a tranzakciókból eredően 31,6 milliárd forinttal mérséklődött.

A betétállomány a tranzakciókból eredően 13,5 milliárd forinttal csökkent, forintbetéteknél 63,4 milliárd forint betételhelyezés, a devizabetéteknél pedig 76,9 milliárd forint nettó betétkivonás történt.

A szezonálisan kiigazított, árfolyamszűrt adatok szerint a forinthitelek esetében a nettó hitelfelvétel 12,8 milliárd forint, devizahiteleknél a nettó hiteltörlesztés 29,2 milliárd forint volt.

A betétek esetében a forintban 47,3 milliárd forint nettó betételhelyezés, míg a devizában 90,7 milliárd forintnyi nettó kivonás történt. A pénzügyi intézményeknél a háztartások június végén összesen 7309,1 milliárd forintnyi betétet tartottak.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya tranzakcióból eredően összességében 101,4 milliárd forinttal emelkedett, 117,8 milliárd forint nettó forintbetét-elhelyezés és 16,4 milliárd forint nettó devizabetét-kivonás eredőjeként. Ezen vállalatok hitelállománya június végén 7778,8 milliárd, betétállománya pedig 4024,1 milliárd forint volt.

A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint a forinthiteleknél 47,7 milliárd forint volt a nettó törlesztés. A nem pénzügyi vállalatok forintbetéteinél 41,3 milliárd forint nettó elhelyezés, a devizabetéteknél 13,3 milliárd forint nettó betétkivonás történt.

A külföldi kötelezettségek állománya júniusban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 32,1 százalékát tette ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.