Kisebb bankári bónuszok Londonban és New Yorkban

Kisebb év végi bónuszokra számíthatnak a bankárok az amerikai és a nagy-britanniai bankoknál is, de Londonban nagyobb megszorítás várható, mint New Yorkban - írta meg az angol Financial Times gazdasági napilap hétfői számában.

A napilap szerint az amerikai Citigroupnál 5-10 százalékkal csökken a deviza, részvény és kötvénykereskedelemmel foglalkozó munkatársak bónusza az előző évhez képest. Londonban a Deutsche Bank és a Barclays adhat kisebb év végi ösztönzőt, mert kevesebb bevételük volt 2014-ben az értékpapírok kereskedéséből, és új európai szabályok léptek érvénybe, amelyek a normál fizetés kétszeresében maximalizálják a bónuszokat.

Az HSBC és a Royal Bank of Scotland is feltehetőleg kevesebb bónuszt fizet. Mindkét bankot megbüntették tavaly a nemzetközi devizaárfolyamok manipulálása miatt, a bírságok egy részét a bónuszokra félretett tartalékból fizethetik ki.

Tom Gosling a PwC munkatársa szerint a banki alkalmazottaknak jutó bónuszok a felére csökkentek a pénzügyi válság óta. Az angol bankoknál további visszaesésre lehet számítani, de az elemző szerint az igazi probléma, hogy a közvélemény még mindig bizalmatlan a bankokkal szemben, ezért bármekkora bónuszt túl nagynak tartanak. Mike Karp az Options Group vezérigazgatója szerint csökkennek a juttatások, de az amerikai bankok bőkezűbbek, mint európai versenytársaik.

Az egyik különbség, hogy az amerikai bankok, például a Morgan Stanley a bónuszok nagyobb hányadát fizeti készpénzben, mint részvényben. Ez az alkalmazottaknak azonnali jutalmat jelent, a banknak pedig kevesebb költséggel jár a következő években.

Mike Karp szerint a bankszektorban jelenleg nehéz növelni a bevételeket, ezért fontosabbá válik, hogy egy bank mekkora piaci részesedést tud szerezni. Mindenki magának akarja a tehetséges alkalmazottakat, ezért 2015-ben fokozódik a bankok közti verseny, hogy ki tudja leszerződtetni őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.