Kirúgások, felfüggesztés a Zsolnaynál

Szerdán leépítések kezdődtek a Zsolnay-gyárban Pécsen, néhány nappal azután, hogy Bachar Najari többségi tulajdonos kijelentette: a gyárnak nincsenek fizetési problémái - írja az Index.

A bama.hu szerint eddig hét-nyolc embert küldtek el közös megegyezéssel, és csütörtökön harminc embernek ajánlottak 4 órás foglalkoztatást. Ennek átgondolására 24 órás gondolkodási időt kaptak az érintett alkalmazottak.

Az igazgatóság felfüggesztette Vajda László cégvezetőt, ő nem nyilatkozott a bama.hu-nak. Páva Zsolt pécsi polgármester kabinetirodája szerint a városvezetés nem akar beleszólni a gyár működésébe vagy a tulajdonos döntéseibe, a legfontosabb, hogy a gyár Pécsen maradjon.

A Manufaktúra Befektető Kft.-t, és ezzel közvetve a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisebbségi részesedését 2011-ben a Fidesz-közeli Közgép vette meg „a Zsolnay egyedülálló örökségének megmentése, a magyar értékek és a munkahelyek megőrzése” céljából. A Közgép a cég átvilágításakor azonban észrevette, hogy nagyobb a probléma annál, mint amire számított, ezért az értékőrző feladatot egy kerek forint ellenében inkább a pécsi önkormányzatra testálta.

A városvezetés el is fogadta az ajánlatot, mivel szerette volna „biztonságban tudni Pécs egyik legfontosabb jelképét, a Zsolnay manufaktúrát és dolgozóit”. A hivatalosan is hungarikumnak számító porcelánmanufaktúra évek óta komoly veszteséget termel - jegyzi meg az Index.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.