Király Júlia hiteles gazdaságpolitikáról, GDP-ről, kamatról

A forint utóbbi hetekben mutatott viszonylagos stabilitása ellenére a kamatok nem csökkenhetnek gyorsan, mert ez a befektetők elmeneküléséhez vezethet. Bár a magyar gazdaság zsugorodása az első negyedévben kisebb volt, mint az MNB várta, a német recesszió nagy kockázatot rejt magában - mondta a többi között Király Júlia, a jegybank alelnöke Londonban.

A magyar gazdaság zsugorodása az első negyedben nem volt olyan rossz, mint azt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várta, de a gyenge németországi növekedés nagyobb előttünk álló kockázatokra utalhat - jelentette ki Király Júlia, az Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke pénteken Londonban.

Mint a Reutersnek nyilatkozva elmondta, a forint utóbbi hetekben mutatott viszonylagos stabilitása ellenére a kamatok nem csökkenhetnek gyorsan - mivel ez a befektetők elmeneküléséhez vezethet -, miközben hiteles hosszú távú gazdaságpolitika is szükséges. Király Júlia szerint semleges nézőpontból a GDP-csökkenés adata meglehetősen rossz, de a befektetők számára a várakozásoknál jobb, pozitív meglepetés volt.

A pénteken kiadott első negyedéves GDP adat szerint a hazai össztermék 2009 első negyedévében - naptári hatás kiszűrésével - 5,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az elemzők az első negyedévre 5,9-6,1 százalékos visszaesést vártak.

Az alelnök elmondta: Magyarország nagy mértékben függ a külső kereslettől, ezért a gyenge német növekedési adat - amely az újraegyesítés óta a legrosszabb - , esetleg beárnyékolhatja a magyar kormány idei évre szóló 6-7 százalékos GDP-zsugorodási becslését. A térségbeli eladások ellenére Magyarországon nem tapasztaltak jelentős tőkekiáramlást, és a februári mélypont óta a forint is stabilizálódott valamelyest. Ugyanakkor Király Júlia szerint "amíg a hosszú távú makrogazdasági politika nem megbízható és hiteles, az alapkamat nem csökkenthető gyors ütemben".

A szakember szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az átgondolt politika jó őrzőjének bizonyult. A nagy kérdés most az, hogy a magyar kormány mikor tud könnyen eurokötvényt kibocsátani. Mint mondta, ebből a szempontból a cseh és a lengyel eurokötvény kibocsátások jó jelzésnek bizonyultak - írta Reuters.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.