Király Júlia: Brutális lesz a beruházások visszaesése

A beruházások hét százalékos visszaesésére számít ebben az évben a jegybank. Király Júlia alelnök úgy véli, ez brutális, de elkerülhetetlen. Az október 22-i kamatemelésről azt mondta: "ez volt az egyetlen lehetőség".

Brutális, de elkerülhetetlen a beruházások idei várható visszaesése Király Júlia, a jegybank alelnöke szerint.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke Budapesten, a K&H Bank konferenciáján azt mondta: az MNB az idén a beruházások hét százalékos visszaesésére számít, ezen belül a lakossági beruházások öt százalékkal csökkenhetnek 2008-hoz képest. A külső források szűkössége miatt azonban elkerülhetetlen a fizetési mérleg korrekciója, többletforrás pedig csak a megtakarítások növekedése, a beruházások csökkenése mellett érhető el.

Az alelnök megerősítette azt is: bár a reálgazdasági és inflációs kilátások laza monetáris kondíciót indokolnának, az ország finanszírozási kockázata ezt nem teszi lehetővé. A magyarországi bankrendszer továbbra is stabil, a portfolió romlása a kezelhető mértéken belül marad - fűzte hozzá.

A Pénzügyminisztérium prognózisát reálisnak tartja az MNB, az államháztartás hiánya három százalék alá kerül 2009-ben, de úgy vélik, további intézkedések szükségesek 2010-ben. - Így az egyensúly javul, az ország finanszírozható és hiteles marad - mondta Király Júlia. A jegybank 3-3,5 százalék közötti gazdasági visszaesést vár az idén, de reálisabbnak látja a 3,5 százalékos recessziót.

Az MNB két tűz között van,"ha lazítunk, hitelességet vesztünk, ha szigorítunk, erősítjük a recessziót" - mondta a jegybank alelnöke. Hozzátette: szeretnének hozzájárulni a gazdaság stabilizálásához, amihez szükség van az árstabilitás elérésére, és erre most megvan a lehetőség is. Igaz, nem ez az egyedüli feltétel, hiszen biztosítani kell a pénzügyi rendszer zavartalanságát is. - A jegybank számára így a legfontosabb kihívást az ország kockázati megítélésének emelkedése és a források szűkössége jelenti - fűzte hozzá Király Júlia.

Az október 22-i 300 bázispontos jegybanki kamatemelésről azt mondta: nincs jegybank, amely máshogy döntött volna, "ez volt az egyetlen lehetőség". Ahogy az lehetővé válik, lassan vissza kell venni az emelést. A folyamat ugyan elindult, ám megtorpant, most azonban nem a magyarországi, hanem a kelet-európai folyamatok miatt. Helyesen döntött az MNB, amikor kezdeményezte a három másik jegybankkal - a cseh, lengyel, román központi bankkal - a közös fellépést - mondta Király Júlia. Ezzel jelezték a piacnak, hogy a régió szerves, integrált része Európának, és az elmúlt rövid időszak folyamatait, a jelentős és gyors devizagyengülést fundamentális okok nem indokolják.

A piac megértette az üzenetet: a forint szerdán reggel az euróval szemben a 297-es szinten állt. Mindez nem jelenti azt, hogy meg lehetne mondani a forint - akár pillanatnyi - egyensúlyi árfolyamát - tette hozzá.

Barcza György, a K &H Bank elemzője lassú árfolyam erősödésre számít, főleg, ha kamatemelésre kerülne sor. Úgy vélte: az euró reális árfolyama továbbra is a 250-260 forint körül van.

Király Júlia a felvetésre jelezte: az MNB számára nem közömbös sem a kamat, sem az árfolyam, de nem adnak előrejelzést. "Hétfőn döntöttünk, most csendben ülünk,(...) de el sem tudják képzelni, hogy a "semmittevés" milyen óriási erőfeszítésbe kerül, (...) úgy érzem, ezt most jól csináltuk" - utalt arra a jegybanki alelnök, hogy a monetáris tanács hétfőn nem változtatott a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.