Kirakatperre készülnek Kínában

Vádemeléssel végződött az az eljárás, amelyet a Rio Tinto brit-ausztrál bányatársaság július óta letartóztatásban lévő vezető tisztviselője és segítői ellen indítottak a kínai hatóságok. A négy férfi ellen az a vád, hogy kenőpénzt kértek és fogadtak el kínai acélipari társaságoktól, hogy az éves ártárgyalások kedvező mederben folyhassanak.

A hivatalos kínai források részletek említése nélkül közölték, hogy az ausztrál állampolgárságú Stern Hu és kínai társai ellen vádat emelnek vesztegetés és üzleti titkok illegális megszerzése - magyarul: ipari kémkedés - miatt. Rio Tinto alkalmazottai „óriási baksist" tettek zsebre - állítja a Xinhua hírügynökség, az összeg megnevezése nélkül.

Azt sem írják, hogy Huék tárgyalása mikor lesz, az viszont a szigorú kínai törvényeket ismerve biztosra vehető, hogy a vádlottak hosszú évekre rács mögé kerülnek - véli a The Wall Street Journal. A bejelentés a legrosszabbkor jött a kínai befektetéseikért amúgy is aggódó üzletemberek számára, és megmételyezi az így is feszült ausztrál-kínai gazdasági és államközi kapcsolatokat.

A Rio Tinto, Kína legnagyobb vasérc beszállítója, egyelőre nem kommentálja a történteket, bár sokak szerint a napnál is világosabb, hogy felhatalmazás nélkül, saját szakállukra aligha folytathatták volna titkos üzelmeiket Stern Huék. Korábban a cégóriás visszautasította és minden alapot nélkülözőnek minősítette az alkalmazottait ért gyanúsításokat.

Az ausztrál diplomácia is hallgat, noha korábban többször is éles kirohanást intézet a kínaiak eljárásmódja ellen. A hallgatás mindazonáltal beszédes is lehet, hiszen elképesztően nagy, sokmilliárd dolláros üzletről van szó, amit a Rio Tinto nem szívesen adna át egyik konkurensének sem.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.