Újabb komoly pofont kapott a kormány

Ellentétes lehet az uniós joggal, hogy Magyarországon betiltották a játékautomaták üzemeltetését a kaszinókon kívül – így határozott csütörtöki ítéletében a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság.

Korlátozza a szolgáltatásnyújtás szabadságát, hogy csak kaszinókban működhetnek nyerőgépek, és ilyen hatású intézkedés lehet a gépek után fizetendő adó megemelése is, de annak megállapítását, hogy az adóemelés megakadályozta-e a gépek nyereséges üzemeltetését, a magyar bíróságokra bízza. A bíróság legitim célnak tekinti a szerencsejáték korlátozását a fogyasztók játékfüggőséggel szembeni megóvása, a játékhoz kapcsolódó csalás és bűnözés megelőzése érdekében. Ugyanakkor szintén a magyar bíróságoknak kell dönteniük arról, hogy a magyarországi intézkedések koherensen és szisztematikusan követték-e ezeket a célokat, illetve adtak-e elég időt a változásra, s kárpótolták-e az érintetteket.

Ki volt a félkarú rabló?
Ki volt a félkarú rabló?
Kurucz Árpád / Archív

Mint korábban többször beszámoltunk róla, a magyar kormány 2011-től kezdve egyre szigorúbb feltételekhez kötötte a pénznyerő automaták működését. Az intézkedéssorozat egyik eleme volt, hogy a tételes játékadót havi 125 ezer forintról 500 ezer forintra emelte. Majd 2012 októberében már arról döntöttek viharos gyorsasággal, hogy ilyen gépet kizárólag kaszinókban lehet üzemeltetni. Mintegy 20 ezer masinát ki kellett vonni a piacról, s vállalkozások százainak működése lehetetlenült el egyik hónapról a másikra. Ennek lett a következménye több per is, amely közül a Berlington Hungary Kft. és négy társa, a Lixus Szerencsejátékszervező Kft., a Lixus Invest Kft., a Lixus Projekt Kft. és a Megapolis Terminal Kft. által a Fővárosi Törvényszéken indított per kötött ki az Európai Bíróságon. Az ügy tehát most ugyanitt folytatódhat.

A Berlington pere összességében mintegy nyolcmilliárd forintról szól. Schreiber István, az azóta már megszüntetett Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke lapunknak annyit mondott a fejlemények kapcsán, hogy több hasonló per is zajlik vagy azokat most készítik elő. Ezek száma most emelkedhet. A perek összértéke több tízmilliárd forintra is rúghat. Hozzátette, a luxembourgi határozat is rámutat arra, hogy nem lehet valakitől a megélhetését egyik napról a másikra elvenni. Azt pedig nem lehet rendszernek mondani, hogy csak Andy Vajna és Szima Gábor rendelkezhet Magyarországon szerencsejáték szervezésének jogával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.