Az utolsó szöget is elvitték a cégből

A Magyar Építő Zrt.-ről évekkel ezelőtt az a hír járta, hogy a tulajdonosok szép lassan kiszállnak a cégből. Az építőipart is sújtó válság idején azonban nem nagyon akadt volna vevő a vállalatra. Ma már azt is tudjuk, ki viszi tovább a boltot: a Magyar Építőt februárban vásárolta fel a Körösaszfalt, amely a Duna Aszfalton keresztül egy gyorsan bővülő építőipari birodalomhoz tartozik.

Az igazi érdekesség azonban az, mennyit hagyott a kasszában Tolnay Tibor, a vállalat korábbi vezetője és tulajdonostársai a vevőnek. Nagyjából a lehetőséget arra, hogy felfuttassák a céget. A Magyar Építőből ugyanis öt év alatt majd 12 milliárd forintot vettek ki a tulajdonosok. A frissen benyújtott 2014-es mérlegadatok szerint a tavalyi eredményeket, osztalékfizetési stratégiát is Tolnayék írták alá, ezért vélhetően annak eredménye is az ő számlájukat hizlalta.

Tolnay Tibor és társai üres kasszát hagytak maguk után
Tolnay Tibor és társai üres kasszát hagytak maguk után
Vémi Zoltán / Népszabadság

A vállalat rendszeresen vastag osztalékot fizetett a részvényeseknek, 2010 óta azonban ehhez az eredménytartalékból is folyamatosan használtak fel kisebb, majd egyre nagyobb összegeket. A 2010-ben még 7,6 milliárd forintos eredménytartalékból 2015-re 59 ezer forint maradt. A többit öt évre elosztva vették fel. A működésből származó eredménnyel együtt a cégből évente 1,5–3,4 milliárd forint közötti osztalékot utaltak ki a tulajdonosoknak.

Mindezek eredményeként 11,88 milliárd forintot vittek ki összesen. Nem is beszélve a vételárról, hiszen nyilvánvalóan nem két fillérért adták el az immár ismét felszálló ágba került céget a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép ellenlábasaként emlegetett, gyorsan növekvő építőipari csoportnak. A Magyar Építő a 2012–2013-as mélypont után tavaly majd tízmilliárd forint bevételt ért el, ami bizonyára feljebb tudta verni a cég értékét és árát is. Tulajdonosi oldalról az egész Magyar Építő-sztori szaldója – 2010 és 2015 között – akár 15 milliárd forintra is rúghat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.