Kinézte magának az orosz Szberbank az OTP-t

A Szberbank a kelet-közép európai bankok közül szeretne egyet vásárolni, amelyek közül az OTP és a Raiffeisen jön szóba. Azonban ez csak távlati terv, mivel az állami tulajdonban lévő orosz banknak jelenleg nincs pénze a felvásárlásra.

Az orosz állami Szberbank hosszabb távon szándékozik vásárolni egy kiterjedt  hálózattal és leánybankokkal rendelkező kelet-európai bankot, s erre  a célra a magyar OTP, vagy az osztrák Raiffeisenbank jön számításba,  de jelenleg erre nincs pénze - pontosította hétfőn az Interfax hírügynökség korábbi értesülését egy, a bank terveit ismerő forrás.

A nagy hálózattal bíró kelet-európai bank vásárlása szerepel a Szberbank stratégiai tervei között, és a vásárláson kívül szó  lehet stratégiai szövetségről, vagy 25 százalékos részvénycseréről  is - tette hozzá. Ám nincs arról szó, hogy az orosz lakossági hitelpiac 30 százalékát birtokló Szberbank a közeli jövőben vásárolná fel az OTP-t - vagy az osztrák Raiffaisen Bankot -, a források szerint csupán hosszabb távú terjeszkedési tervről van szó - mondta a forrás az Interfaxnak.

A  legnagyobb orosz bank ugyanis jelenleg, a válság körülményei között nem  tud pénzt elvonni az orosz bankok hitelezésétől, és nem valósíthatja  meg külföldi vásárlási terveit. Vlagyimir Putyin kormányfő  különben a múlt heti korményülésen bírálta azokat a bankokat,  amelyek - kihasználva az állami támogatást - külföldi akvizíciókat  terveznek.

Mindazonáltal a terv megvalósítását a Szberbank az Európai  Unióba vezető kiskapunak tekinti. Az Interfax egy másik forrása szerint a Szberbank már  konzultánst is választott, s ez - a  Morgan Stanley - az illető  értesülései szerint már el is kezdte az OTP-papírok vásárlását a  Szberbank megbízásából.

Szakértők szerint mind a Raiffeisen, mint az OTP kiváló lehetőség lenne a Szberbank számára a terjeszkedésre, az OTP abból a szempontból jobb, hogy ha az orosz és ukrán üzletrészeket nem számítjuk, a bank nem igényel pótlólagos forrást.

 Szberbank Oroszország legnagyobb lakossági pénzintézete, amelyet az év elején 69 milliárd dollárra értékeltek. Alaptőkéje a harmadik legnagyobb az országban, 2,2 milliárd dollár. A pénzintézet nem először beszél európai terjeszkedésről: két hónappal ezelőtt már részvénycseréről tárgyalt egy "nagyobb európai bankkal" - az orosz sajtó szerint a meg nem nevezett intézmény a brit Barclays volt - ám az orosz fél végül elállt az ügylettől.

Az elmúlt 180 nap súlyozott átlagára az OTP-nél részvényenként 4725 forint, ami rohamosan csökken, s lassan már abba a kategóriába, amelyet erőteljes vételi árfolyamként emlegetnek, azaz ezen az áron már érdemes megszerezni a bankot. Ugyanakkor a menedzsment szemében ez egy nemkívánatos szcenárió, ráadásul a magyar gazdaságnak sem a legjobb.

A Szberbank egyébként részesült az orosz "bankmentő" likviditási csomagból, s valószínűleg egy nagy akvizíció nem váltana ki  jelentős politikai ellenállást. A kérdés, hogy a magyar kormány kiállna-e az OTP függetlensége mellett.

A felvásárlás esélyét csökkenti az is, hogy az állami bank az Oroszországot is érintő pénzügyi-gazdasági krízis miatt állami segítségre szorult. A cég részvényei az év során elvesztették értékük 75 százalékát. Emellett a Kreml az orosz pénzintézeteket az orosz cégek támogatására, a hitelek biztosítására ösztönzi. Vlagyimir Putyin kormányfő pedig az általa vezetett Egységes Oroszország párt kongresszusán a vállalatok kötelezvényeinek felvásárlását javasolta a bankoknak, ami szintén forrásokat köt le, elsősorban az állami bank esetében.

A bank elnöke German Gref, aki májusig az orosz kormány gazdasági minisztere volt.

Az OTP jelenlegi árfolyama nem éri el az egy részvényre jutó könyv szerint érték 75%-át, ugyanakkor stabil, s nincs szüksége felvásárlásra. Amikor nyomott árszintek vannak, akkor a felvásárlás mindig téma, s legutóbb már Urbán László vezérigazgató-helyettes sem zárta ki, hogy ilyen piacon esetleg valakik összevásárolnák a részvényeket, igaz azt is hozzátette, hogy ő nem tud semmilyen felvásárlási szándékról.

Az OTP az Invesztszverbank 2006 végi megvásárlásával jelent meg az orosz piacon. Az OTP Bankká átnevezett orosz leányvállalat 5,5 milliárd rubeles alaptőkéje (1 rubel kb 7.5 forint) alapján az 54. legnagyobb orosz bank. Februárban az OTP Bank igazgatója, Alekszej Korovin az orosz Kommerszant napilapnak kijelentette: négy éven belül a lakossági hitelek 30 százalékát kívánja lefedni - azaz éppen annyit, mint a Szberbank.

Az OTP Banknál megkeresésünkre mindössze annyit kívántak mondani a Szberbank állítólagos felvásárlási terveivel kapcsolatban, hogy tőzsdei társaságként sajtóértesüléseket következetesen nem kommentálnak.

"Ha a Szberbankosok mennek az OTP-be, akkor az OTP-nek vége."

Az egyik orosz internetes fórum résztvevőit is élénken foglalkoztatják a Szberbank kiszivárgott felvásárlási tervei. Néhány szemelvény:

"Én is dolgoztam az OTP Banknál, még Invesztszberbank néven. Ha az OTP személyzete átmenne a Szberbankba, akkor a SZberbank végre világszinvonalú cég lenne. Ha a Szberbankosok mennek az OTP-be, akkor az OTP-nek vége."

"Kétlem, hogy akár egyetlen gondolkodó európai nyugdíjas is akarná, hogy a nyugdíját a Szberbankon keresztül kapja. Legfeljebb a legszükségesebb fizetnivalókat bonyolítaná le ott. .Egyébként meg csak múzeumként látogatnák, mint valami a szellembankot."

"Riadó! A Szberbanknak agyára ment a krízis.Néhány hónap múlva, amikor a napóleoni tervektől visszatérnek a realitásokhoz, rájönnek, hogy nem ártana, ha legalább a munkatársak fizetésére volna elég pénz."

 

Az OTP Bank fiókja a budapesti Csányi utcában
Az OTP Bank fiókja a budapesti Csányi utcában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.