Kinek jó a sertés áfájának csökkentése?

A néhány napja bejelentett áfacsökkentésnek köszönhetően kedvezőbb áron lehet majd sertést vásárolni - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton, a kilencedik nemzetközi hurkatöltő fesztivál megnyitóján Tápiószentmártonban. A DK szerint az intézkedés kifejezetten káros a sertéstartók számára.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az élő és félsertés áfájának jövő januártól hatályos 22 százalékpontos csökkentése segít a sertéstartókon, a feldolgozókon és hozzájárul a munkahelyek megőrzéséhez. Hangsúlyozta: a feketegazdaság az elmúlt években jelentős méretűvé vált, ám a döntés elősegíti az ágazat fehéredését, hiszen 5 százalékos forgalmi adó mellett már nem lesz érdemes feketén importálni, illetve feldolgozni. 

"Arra számítunk, hogy stabilizálódik az ágazat, több sertés lesz, s ennek hatása meg fog jelenni a fogyasztói árakban is" - mondta.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az élő- és félsertés áfájának csökkentése kizárólag a feldolgozó üzemek érdekeit szolgálja, kifejezetten káros viszont a sertéstartók számára, akiknek a felhasznált takarmányok és más anyagok árában továbbra is 27 százalékos áfát kell kifizetniük, ám az eladott sertések árában az eddigi 27 százalék helyett csak 5 százaléknyi áfát kapnak.

Az ellenzéki párt az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében hozzáteszi: igaz ugyan, hogy a sertéstartók az áfa elszámolásakor az 5 százalékot befizetik, az általuk korábban kifizetett 27 százalékot pedig visszaigénylik, a közbeeső időszakban viszont kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, így termelési feltételeik romlanak.

A DK szerint a kormány a feldolgozó üzemek helyzetét a termelők megkárosításával javítja, miközben a bejelentett lépés a fogyasztókat egyáltalán nem érinti, a sertéshús ára ettől nem csökken,  a költségvetésnek egyetlen fillérjébe sem kerül az intézkedés.

A DK a közlemény szerint általában is ellenzi az élelmiszerek áfájának csökkentését, mivel álláspontjuk szerint az komoly költségvetési áldozatok árán többnyire nem a legrászorultabbaknak, hanem a tehetősebbeknek használ. A párt szerint a jövőre hivatalba lépő demokratikus kormánynak ehelyett az élelmiszertermelés helyzetét átfogóan javító intézkedéseket kell tennie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.