Kincstárjegy aukció: emelkedő hozam, mostanában ez a biztos

Minimális túljegyzésre a meghirdetettnél kisebb összegben hozamemelkedéssel értékesített hat hetes kincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfői aukcióján.

A mostani volt az első állampapír azóta, hogy a Moody's hitelminősítő intézet csütörtök este a befektetésre ajánlott szint alá rontotta Magyarország hitelminősítését. Az aukcióra vitt D111228 jelű 2011. december 28-án lejáró hat hetes (likviditási) kincstárjegyre 52,256 milliárd forint ajánlatot tettek az elsődleges forgalmazók. Az előző, múlt heti aukción a papírt még 117,537 milliárd forintos jegyzési érdeklődés fogadta, igaz, a két héttel ezelőtti aukciót pedig aluljegyezték.

Az ÁKK a meghirdetettnél 15 milliárd forinttal alacsonyabb, 35 milliárd forint összegben fogadott el ajánlatokat.
Az előző aukción a meghirdetett 50 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatot, míg a két héttel ezelőtti likviditási kincstárjegy aukció sikertelenül zárult.

A mostani aukción 7,24 százalékos átlaghozam alakult ki, 61 bázisponttal az előző hat hetes likviditási kincstárjegy aukció 6,63 százalékos átlaghozama felett és 9 bázisponttal a 7,15 százalékos utolsó 3 hónapos referencia hozam felett, amely 52 bázispontot ugrott a leminősítés után pénteken. Az aukciós hozamok igen széles sávban, 6,74 százalék és 7,50 százalék között mozogtak.

Az aukciós eredményre hatással lehetett, hogy kedden lesz a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának kamatdöntő ülése, amelyen az elemzők kamatemelésre számítanak. A jegybanki alapkamat, amely egyben az MNB kéthetes kötvény hozama, jelenleg 6 százalék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.